‘Uitbreiding zonder pluimveerechten bij mestverwerking’
Dat zei Dijksma gisteravond op het 10-jarig jubileum van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) in Barneveld. NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat ziet mogelijkheden voor deze regeling en wil hierover graag van gedachten wisselen met het de staatssecretaris.
Evenwicht totale mestmarkt
Onlangs besloot de Europese Commissie dat Nederland ook de komende vier jaar derogatie krijgt. E van de voorwaarden is dat de dierrechten voor pluimvee en varkens minstens tot 31 december 2017 blijven bestaan.
Dijksma gaf aan dat de dierrechten voor pluimvee en varkens pas in zijn geheel verdwijnen, wanneer de totale Nederlandse mestmarkt van alle sectoren in evenwicht is, door bijvoorbeeld mestverwerking.
Wisselgeld
De pluimveesector heeft als enige sector in Nederland de mestverwerking voor elkaar. Veel pluimveehouders vinden daarom dat de sector als wisselgeld is gebruikt om derogatie voor de melkveehouderij binnen te halen. Een aanwezige pluimveehouder vertelde Dijksma dat al zijn mest wordt verwerkt in Moerdijk maar dat hiervan alleen de melkveehouders profiteren. Derogatie biedt namelijk geen voordelen voor pluimveehouders, maar alleen voor melkveehouders, lichtte hij toe.
Dijksma kon de onvrede over dit besluit bij de aanwezige pluimveehouders niet wegnemen. Volgens de staatssecretaris geldt het mestprobleem voor alle sectoren en moet het niet per sector worden bekeken. Ze zei dat ze moet opkomen voor alle sectoren en dat het binnenhalen van derogatie essentieel is omdat het overschot op de totale mestmarkt anders veel groter wordt in Nederland.
Geen onbeperkte groei
Dijksma vertelde verder dat melkveehouders ook niet onbeperkt kunnen groeien. Een melkveehouder die wil groeien, moet grond kopen of mest verwerken.
De staatssecretaris vertelde dat ze het systeem van dierrechten geen goed systeem vond. Maar dat ze momenteel geen beter alternatief ziet om het Nederlandse mestprobleem beheersbaar te houden.