Alternatief doden eendagshaantjes duurt nog jaren
Het onderzoek bestond uit interviews met stakeholders en een debat tussen deze betrokken partijen. Er werden naar de volgende alternatieven gekeken:
- de combinatiekip
- kijken in het ei (in meerdere vormen)
- de genetische modificatiemethode
- de huidige methode (bedwelming)
Iedere methode heeft haar eigen praktische en etnische voor- en nadelen, schrijft Dijksma.
Beperkt aandeel combinatiekip
Wageningen UR deed onderzoekt naar de combinatiekip en verwacht dat deze een beperkt marktaandeel kan krijgen. Volgens WUR kan het vlees van haantjes van legrassen als combinatiekip een interessant marktconcept worden voor culinair en bewust consumeren. De omvang van de markt zal echter afhangen van de positionering in de markt en de prijs.
Een speciaal ras voor dubbeldoelkippen voor de grootschalige productie van eieren en pluimveevlees wordt niet kansrijk geacht vanwege de hoge productiekosten.
Kijken in ei
Er zijn drie bedrijven (In Ovo, Viscon en Vencomatic) bezig met technieken om al in het ei te bekijken of er een hen of een haan uit voortkomt. Dijksma schrijft dat alle drie bedrijven onvoldoende geld hebben om een goede werkende methode te ontwikkelen.
Er wordt momenteel gekeken naar mogelijkheden om samen met andere partijen gezamenlijk een technisch haalbare kijken in het ei methode te ontwikkelen. Dijksma wil daarbij de methode met het meeste perspectief financieel ondersteunen.
Geen beslissing over genetische modificatie
Over de toepassing van genetische modificatie om te voorkomen dat er eendagshaantjes worden geboren bij de vermeerdering van leghennen, heeft het kabinet nog geen beslissing genomen. Eerder was een meerderheid van de Tweede Kamer tegen een voorstel van Dijksma om genetische modificatie te laten onderzoeken.
Klik hier voor de brief van Dijksma aan de Tweede Kamer.