30,8 procent van de containers met salmonella besmet
In 2012 en 2013 nam DGZ monsters van gereinigde en ontsmette containers en kratten voordat ze de stal binnen werden gereden. Ook op slachterijen nam DGZ monsters, hiervan was 21,4 procent besmet met salmonella. DGZ nam in totaal 68 monsters.
Later in de onderzoeksfase namen pluimveehouders zelf ook 15 monsters, hiervan was 20 procent besmet met salmonella. De meeste voorkomende salmonella van alle monsters was salmonella java.
Verbeterpunten
Volgens DGZ zijn er verschillende aandachts- en verbeterpunten zowel op de pluimveebedrijven als in de slachterijen. Opvallend was dat de vangploeg zelden gebruik maakt van de hygiesluis van de stal. Ook het gebruik van bedrijfskleding en schoeisel was onvoldoende. Zeker bij het uitladen betekent dit een risico voor ziekte insleep bij de overgebleven dieren.
Tijdens het laden is het volgens DGZ belangrijk de containers rustig neer te zetten op de mest in de stal. Als deze containers in de mest worden geduwd tijdens het binnenrijden, hoopt de mest zich makkelijk op in de openingen onderaan de container. Dit maakt latere reiniging van de containers in de slachterij moeilijker.
Aandachtspunten slachterijen
Reinigen van kratten en containers moet beter. Er bestaat een variatie in type containers, daarbij merkt DGZ op dat hoe ingewikkelder de structuur van containers, hoe moeilijker ze te reinigen zijn. Containers waarbij de laden uitschuifbaar en dus apart te reinigen zijn, zijn het makkelijkst te reinigen.
De openingen voor de vorkheftruck onderaan de containers zijn plaatsen waar vaak nog mest aanwezig is. Containers vertonen soms defecten waardoor holtes ontstaan waarin de mest zich kan ophopen. Dit maakt een grondige reiniging onmogelijk.
Scheiding vuile en schone deel
In de slachterijen is scheiding tussen het vuile en het schone deel een verbeterpunt. In verschillende slachthuizen gebeurden de reiniging en ontsmetting van de containers in hetzelfde lokaal waar de slachtdieren werden aangevoerd. Daarbij was er vaak onvoldoende scheiding tussen het vuile en het schone deel van de ruimte, met een rel risico op kruisbesmetting.
Dat risico bestaat ook bij gebruik van dezelfde vorkheftruck voor zowel het afladen van de volle containers als het verplaatsen van de gereinigde containers naar de opslagplaats. Ook moet de opslagplaats voor gereinigde containers schoon zijn en moet hier voldoende aandacht voor vliegenbestrijding zijn.