Rabobank: Druk op marges pluimveevlees
Voor Europa komen daar nog de dreiging van antidumpingmaatregelen bij. Zuid-Afrika, met 11 procent de grootse importeur van pluimveevlees uit de Europese Unie, denkt erover om extra importheffingen te vragen voor Europees pluimveevlees.
Daarnaast wordt het aanbod vergroot doordat de Oekrae toegang heeft gekregen tot de Europese markt voor pluimveevlees. Dat land mag de komende maanden waarschijnlijk 40.000 ton pluimveevlees exporteren naar de Europese Unie. De bank voorziet dat deze zaken op de prijs drukken.
Regionalisering
Voor Nederland en andere exporterende landen als Frankrijk en Denemarken speelt daarbij ook de toenemende regionalisering van markten. Als gevolg van het paardenvleesschandaal van vorig jaar kopen consumenten in steeds meer landen lokale producten.
Supermarktketens in onder andere Groot-Brittannien Duitsland hebben hun aankoopstrategie gewijzigd en kopen meer lokale producten in. Daarmee komen traditionele afzetmarkten voor Nederlands pluimveevlees in de knel.
Goedkoper varkensvlees
Vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen sloot Rusland de grens voor Europees varkensvlees. Als gevolg hiervan daalden de Europese varkensprijzen. Dit merken de consumenten, die kopen daardoor meer varkensvlees. Dit gaat ten koste van pluimveevlees.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel