Haantje de Cock en Ovocal aangemeld voor innovatieprijs
De aanmeldingen lopen uiteen van complete nieuwe marktconcepten tot kuikens uit laten komen in de stal. Maar ook praktische handigheden zoals het cultiveren van het strooisel met een scootmobiel. Zo meldt biologisch pluimveebedrijf de Lankerenhof het product Haantje de Coq aan. Binnen dit marktconcept mest het bedrijf de broertjes van de leghennen af voor vleesconsumptie. Een groep consumenten is op zoek naar oorspronkelijke producten en dit is er n van.
Een ander voorbeeld komt van Pluimveepraktijk Zuid-Nederland (PZN). Dit bedrijf schuift pluimveegezondheidszorg in een totaal pakket naar voren. Door de veranderende regelgeving is het werk van pluimveedierenartsen veranderd en dat leidt tot andere vormen van dienstverlening. Binnen dit pakket moet dat leiden tot een veilige, reproduceerbare en antibiotica vrije productie van vleeskuikens.
Gemalen eischaal
Ook het product Ovocal, gepasteuriseerde en gemalen eischaal, is aangemeld. Het is gemaakt van afval van eischalen en kan ingezet worden als kalkbron voor leghennen, boxenstrooisel of kalkmeststof. Maar ook een praktische uitvinding van Willian Vogels uit Bergeijk kwam binnen om het strooisel in zijn vleeskuikenstal te cultiveren met een scootmobiel. Op die manier houdt hij het strooisel rul en droog en dat werkt positief uit op onder meer de voetzoolleasies.
Het zijn slechts enkele voorbeelden die binnen zijn gekomen. Tot en met 4 april kunnen pluimveehouders en periferie innovaties nog aanmelden. Aanmelden kan via deze website. De nominaties zullen na het juryberaad via Pluimveeweb bekend worden gemaakt en de winnaar wordt gekozen tijdens het gratis toegankelijke Symposium Hogere Pluimveegezondheid.