Leghennenhouders enthousiast over iSTEP
Leghennenhouders die meedoen aan iSTEP delen anoniem prijsinformatie en krijgen zo meer inzicht in de eierprijzen. Zo staan ze sterker in onderhandelingen met hun afnemers en kunnen ze dus meer marge overhouden.
De organisatie, bestaande uit leghennenhouders, hoopt op zoveel mogelijk deelnemers. Leghennenhouders die geteresseerd zijn kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar info@bizz-id.nl. In de mail wordt gevraagd om de n.a.w.-gegevens, soort bedrijf en omvang. De kosten zijn 200 euro per bedrijf. Volgens mede organisator en leghennenhouder Peter van Agt uit Oirschot zijn deze kosten ruimschoots terug te verdienen.
Hoeveel het een leghennenhouder exact oplevert is moeilijk te zeggen. Doordat je over actuele prijsinformatie beschikt, sta je sterker in de onderhandelingen, zegt van Agt. Dit kan een leghennenhouder misschien 2.000 euro per jaar opleveren, maar misschien ook wel 20.000 euro.
Afgekeken van akkerbouw
Dat het delen van prijsinformatie boeren geld op kan leveren, bevestigt leghennenhouder en akkerbouwer Wim van Nieuwenhuizen. In de akkerbouw is al jaren een dergelijk systeem waar akkerbouwers hun prijzen voor producten zoals aardappelen invoeren. Daardoor kunnen akkerbouwers zien welke prijzen er betaald worden aan hun collegas. Van Nieuwenhuizen neemt al jaren deel aan het systeem. Dit heeft mij al veel geld opgeleverd, vertelt hij.
iSTEP
iSTEP is een nieuw digitaal / real-time prijsinformatiesysteem voor eieren. In dit digitale systeem worden doorlopend transacties ingebracht door de leghennenhouders zelf, van diverse ei-segmenten. Deelnemende leghennenhouders kunnen op deze manier ook continu actuele prijsinformatie opvragen. De informatie is volstrekt anoniem, volgens de initiatiefnemers.
Ze vinden het onacceptabel dat ze altijd achteraf afgerekend worden op basis van een door de handelaren en industrie bepaalde eiernotering.
Minimaal 100 leghennenhouders
Het initiatief start als er zich de komende tijd minimaal 100 leghennenhouders aanmelden. Het streven is om dit op zo kort mogelijke termijn te laten uitgroeien naar 200 deelnemers. De organisatie verwacht dat het systeem in juni 2014 te gebruiken is.
Over de invulling van het systeem ontstond in de zaal discussie. Het systeem moet onder meer betrouwbaar en actueel zijn. Leghennenhouders moeten regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, invoeren welke prijs ze beuren. Voor 80 procent is duidelijk hoe het systeem eruit moet zien. De overige 20 procent hopen we zo gauw mogelijk duidelijk te hebben, zegt Van Agt. Leghennenhouders die aanvullende idee hebben over de invulling van het systeem, kunnen zich melden door te mailen naar info@bizz-id.nl.
Voor meer informatie klik hier.