Aanleg verenpikken vastgelegd in kippenbrein
Sinds de batterijkooien zijn afgeschaft is verenpikken een probleem omdat de leghennen samenleven in grote groepen. Slachtoffers van verenpikken verliezen hun veren en lopen beschadigingen op aan hun huid. Dit leidt soms tot de dood en kannibalisme onder de kippen.
Uit eerder onderzoek bij mens en dier is bekend dat afwijkende gehaltes van signaalstoffen in de hersenen, met name serotonine en dopamine, het risico op gedragsstoornissen kunnen vergroten. Daarom vergeleek Kops leghennen die veel verenpikken met leghennen die dat weinig doen.
Terugdringen verenpikprobleem
Zij ontdekte dat hoog-verenpikkers op jonge leeftijd, nog voor de hennen verenpikken, lagere hoeveelheden serotonine en dopamine in hun hersenen hebben. Tijdens de puberteit, rondom de start van de ei-leg, zijn de concentraties juist hoger. Door hiermee rekening te houden bij de toekomstige genetische selectie van leghennen, kan het verenpikprobleem teruggedrongen worden.
Kops presenteert haar promotie onderzoek woensdag 9 april om 16:15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 aan de Universiteit Utrecht.
Meer informatie klik hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Marjolein Kops
Beeld: Ellen Meinen