Onderzoek naar Campylobacter reductie op pluimveebedrijven
Campylobacter is een darmbacterie die onder andere voorkomt bij kippen en kan leiden tot infecties bij de mens. Er wordt onderzocht wat het effect is van het toevoegen van diverse componenten aan het voer zoals plantextracten, probiotica, prebiotica en organische zuren op de Campylobacter-bacterie in het pluimvee. Ook wil men een Campylobacter-vaccin ontwikkelen en testen.
In 2014 stelt de Nederlandse overheid geld beschikbaar voor onderzoek naar preventie maatregelen. Er wordt met name onderzocht hoe ervoor gezorgd kan worden dat het aantal Campylobacter positieve koppels daalt. Door het CVI zal onderzoek worden gedaan naar het effect van vliegenwerende maatregelen in vleeskuikenstallen om de Campylobacter besmettingen te reduceren.
Besmetting op pluimveebedrijf
Maatregelen in slachterijen door bijvoorbeeld het kortstondig aanvriezen van de karkassen en door de reinigingstechniek Undine hebben vooralsnog geen resultaat opgeleverd. De slachterijen gaan wel door met dit onderzoek.
Het blijkt lastig om in de slachterij verder te komen, omdat het pluimvee vaak al besmet is. Vandaar dat nu de nadruk meer op de primaire sector komt te liggen. Aan het onderzoeksproject doen brancheorganisaties en onderzoeksinstellingen uit Frankrijk, Hongarije, Nederland en Spanje mee.