Graan opnieuw duurder, soja goedkoper
Agrifirm meldt in de wekelijkse update dat alle aandacht vorige week maandag gericht was op de publicatie van het maandelijkse WASDE rapport, uitgebracht door het Ministerie van Landbouw van de VS (USDA). Voor de granen bracht het rapport geen spectaculaire veranderingen t.o.v. de februari cijfers en waren in overeenstemming met de verwachtingen.
De Krim
Veel belangrijker voor de internationale granenmarkten zijn de ontwikkelingen op De Krim (Oekrae). Tot op heden heeft de politieke situatie nog geen nadelige invloed op de export van granen.
Toch zijn er geluiden dat handelaren terughoudend zijn met hun graanaankopen uit het Zwarte Zeegebied omdat men bevreesd is dat de situatie snel kan verslechteren.
Klimaat geeft problemen
Ook het klimaat geeft links en rechts problemen. In Noord-Amerika is het nog te koud maar nu lijkt de droogte in het Zuidelijke deel de aandacht naar zich toe te trekken. De vooruitzichten van de tarwe voor de nieuwe oogst in de VS beloven tot nu toe niet veel goeds en diverse instanties verlaagden deze week hun opbrengstprognoses.
Nu ook het voorjaar weer voor de deur staat zullen de weersomstandigheden in de belangrijke teeltgebieden voor granen de markt meer en gaan beheersen. Het is nu dan ook nog niet te zeggen waar de markt naar toe gaat.
Termijnmarkt
De stijging van de graannoteringen op de termijnmarkten zijn terug te zien op de fysieke markt. Zo noteerde voor directe levering tarwe een plus van 5 euro/ton en ma 1 euro/ton. De gerstnoteringen bleven gelijk.
Voor de levering op termijn (september december) stegen de tarwenoteringen met 5, de gerstnoteringen met 2 euro/ton, terwijl de manoteringen onveranderd bleven. Kijkend naar de laatste 6 weken dan stegen de tarwenoteringen met 23 euro, de gerstnoteringen met 15 euro en de manoteringen met 20 euro/ton.
Marktinfo soja en raap
Voor soja was het WASDE rapport van maandag enigszins verrassend. Er werd al rekening gehouden met lagere sojaproducties in Zuid Amerika en dalende voorraden maar uiteindelijk vielen de cijfers nog mee.
De sojanoteringen stonden deze week fors onder druk op de Beurs van Chicago wat vooral veroorzaakt werd door de Chinese annulering van sojaorders uit de VS. De noteringen daalden er deze week met 4,5 procent.
Droogte in Brazili/h4>
Ging men een aantal weken geleden nog uit van een Braziliaanse sojaoogst van 90 miljoen ton, inmiddels zijn de prognoses verlaagd tot 85,5 miljoen ton. De reden hiervoor is de droogte in de Zuidelijke staten van Brazili
De sojanoteringen op de fysieke markt daalden deze week, mede door de sterkere euro, fors zowel voor directe levering (-19 euro/ton) als voor levering op termijn (-15 euro/ton). Ook de raapnoteringen stonden onder druk maar blijven voor directe levering op een zeer hoog niveau. Raap voor directe levering noteerde 4 euro/ton lager en voor de levering op termijn was de daling zelfs 8 euro/ton.
Koers euro/dollar
Voor de zesde week op rij werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op donderdag 13 maart 2014 noteerde de koers 1,3956 euro/dollar tegen 1,3889 vorige week, wat 0,0067 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel