NVP: Ophokplicht pluimvee risicovolle periode
Dit zou een jaarlijkse periode vanaf eind oktober tot eind maart kunnen zijn. De laatste jaren werd er elk jaar tussen eind oktober en begin maart minstens n bedrijf getroffen door vogelgriep.
NVP bestuurslid Odink, die uitloophennen heeft, is hier voorstander van mits het wordt goedgekeurd door KAT, de Duitse instantie die criteria opstelt voor de leghennenhouders. Veel Nederlandse eieren worden immers geporteerd naar Duitsland en leghennenhouders zitten niet te wachten op lagere prijzen als gevolg van een mogelijke ophokplicht.
Op de verpakking van buitenloop eieren kan bijvoorbeeld komen te staan dat de dieren minstens 6 maanden naar buiten kunnen. Net zoals bij weidemelk, die melkkoeien lopen ook niet 12 maanden buiten.
Tijd voor actie
Oplaat benadrukt dat het nu echt tijd wordt voor actie. De agrarische sector heeft vorig jaar voor bijna 80 miljard euro geporteerd, veruit het meeste van alle sectoren in Nederland. Daarmee helpt de agrarische sector Nederland door de crisis.
Een belangrijk exportproduct zijn broedeieren. Door de vogelgriep sluiten veel landen de grenzen voor Nederlandse broedeieren. Die trekken zich niks aan van een vervoersverbod rondom een kilometer van Swifterband of Bruchem, sterker nog die kennen die plaatsen niet eens. De broedei exporteurs worden er inmiddels moedeloos van, besluit Oplaat. De NVP voorzitter deed deze uitspraken onlangs toen de VVD op werkbezoek was bij Zonne Ei farm in Terschuur.
Wetgeving aanpassen
Veel pluimveehouders delen deze mening. Door wetgeving aan te passen, kan Dijksma een verplichte ophokplicht invoeren om vogelgriep in de toekomst te vermijden. Dit zou een hoop dierenleed voorkomen.
VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders zal over deze kwestie binnenkort Kamervragen stellen.