NVWA: meer vee verwaarloosd door crisis in de landbouw
In 2013 kwamen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 2.226 klachten binnen over verwaarloosde dieren op boerderijen. Het jaar ervoor waren dat er nog 1.747. Het ging vooral om runderen, varkens en schapen.
We zien vaker dat dieren ondervoed zijn, in vieze stallen staan of bijvoorbeeld geen medische verzorging krijgen", zegt een woordvoerder van de NVWA tegen De Gelderlander. Dat wordt mede veroorzaakt door de economische situatie in de agrarische sector. Van veehouders horen we dat ze niet genoeg geld hebben voor voer of het onderhoud van hun bedrijf."
Notoire overtreders
Op dit moment staan 325 veehouders onder verscherpt toezicht van de NVWA. Ongeveer 60 van hen staan bekend als notoire overtreders. Alle klachten die bij de toezichthouder binnenkomen, worden nagetrokken.
87 zaken waren zo ernstig, dat de NVWA ze overdroeg aan justitie. In 410 gevallen kreeg de veehouder opdracht maatregelen te treffen, zoals het inschakelen van een dierenarts. Bij dergelijke zaken waren 271.210 dieren betrokken.
669 dieren op 12 bedrijven waren er zo ernstig aan toe dat ze meteen werden afgevoerd. In oktober werden bij een veehandelaar in Wagenberg bijvoorbeeld 160 ondervoede en zieke pony's, paarden en ezels in beslag genomen. Twee pony's bleken al overleden.
Psychische problemen
Land- en tuinbouworganisatie LTO heeft geen cijfers die de conclusies van de NVWA ondersteunen. Wij weten niet of meer veehouders hun dieren verwaarlozen", zegt woordvoerder Maarten Leseman. Maar het zijn er de afgelopen jaren zeker niet minder geworden, is de indruk bij ons Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren."
Sinds 2012 worden professionals die bij boeren op het erf komen (zoals dierenartsen en vertegenwoordigers van veevoerbedrijven) aangespoord om bij dat loket aan de bel te trekken als verwaarlozing vermoeden.
Dat verwaarlozing vaak een gevolg is van economische problemen, is volgens LTO bekend. Maar in veel gevallen spelen ook psychische en sociale problemen een rol, zegt Leseman. "Denk aan boeren die de zorg voor het bedrijf het niet meer aan kunnen na het overlijden van hun partner."
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: NVWA