NAJK: leegstand door gebrek aan jonge boeren
De jongerenorganisatie reageert verontrust op de conclusies. In het rapport stelt Alterra dat in de komende vijftien jaar zon 20.000 boeren zullen stoppen, met verpaupering en leegstand van het landelijk gebied tot gevolg. Voor NAJK was het bericht van Alterra aanleiding om direct ook bij premier Mark Rutte de noodzaak van voldoende jonge boeren onder de aandacht te brengen.
Zorgwekkend
De uitkomsten van het rapport zijn zorgwekkend, aldus Ramon Klaassens, vicevoorzitter en portefeuillehouder bedrijfsovername bij NAJK. Het aantal jongeren dat boer kan worden is veel te laag om deze klap op te kunnen vangen. Bedrijfsovername in de agrarische sector is namelijk zeer moeilijk. Voor jongeren die boer willen worden maar waarbij er niemand in de familie een agrarisch bedrijf heeft is het bovendien onmogelijk.
In de Europese Unie is slechts 6 procent van de landbouwers jonger dan 35 jaar, terwijl een derde ouder is dan 65 jaar, geeft Klaassens aan. De vergrijzing van de landbouw brengt grote zorgen met zich mee. De Nederlandse land- en tuinbouw is nu nog de stuwende kracht achter onze economie. Bovendien zijn we nu nog voorloper in de wereld als het gaat om duurzaamheid.
Steun aan jonge boeren voor bedrijfsovername
NAJK pleit voor het bevorderen van bedrijfsovername door jongeren door het makkelijker te maken om boer te worden en boer te blijven. Steun aan jonge boeren voor bedrijfsovername via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is bijvoorbeeld noodzakelijk. Jonge boeren stimuleren om van oudere bedrijven moderne innovatieve agrarische ondernemingen te maken ook, stelt Klaassens. Als NAJK pleiten wij dan ook voor een krachtige Jonge Landbouwersregeling die dit mogelijk maakt. Daarnaast moet het jongeren die geen agrarisch bedrijf in de familie hebben ook mogelijk worden gemaakt om boer te worden. Met het NAJK-platform Boer zoekt Boer proberen wij dit te faciliteren.
Lange weg te gaan
Er is echter nog een lange weg te gaan; jongeren krijgen te maken met veel belemmeringen als zij boer willen worden. Het rapport van Alterra laat opnieuw zien dat de gevolgen van te weinig bedrijfsovername desastreus zullen zijn. Klaassens vervolgt: Deze problematiek is zeer ernstig en vraagt daarom om een sterke tegenkracht vanuit het ministerie van Economische Zaken en politiek Den Haag. De eerste stap hiervoor zal de Tweede Kamer binnenkort moeten zetten: kiezen voor een grote en sterke landelijke Jonge Landbouwersregeling in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Lees ook: Alterra: leegstand dreigt op platteland