‘Vloeibare eiproducten kans voor legsector’
De verwerking van eieren in vloeibare eiproducten, die bijvoorbeeld gebruikt worden voor de productie van mayonaise en advocaat, is de enige afzetmarkt van consumptie eieren die de laatste jaren redelijk groeit. Nederland heeft op deze markt met een aandeel van bijna 50 procent een sterke positie in Europa. Hilkens denkt dat deze markt verder kan groeien.
Meerdere oorzaken
De lage eierprijzen hebben meerdere oorzaken volgens Hilkens. Leghennenhouders in de Europese Unie hebben hun stallen aan moeten passen als gevolg van het kooiverbod. Velen zijn daardoor (iets) meer hennen gaan houden, daardoor is het Europese aanbod van consumptie eieren gestegen. Deze ligt nu boven de vraag.
In het verleden was het zo dat, in tijden waarin de kostprijs hoger lag dan de opbrengstprijs, verouderde afgeschreven bedrijven stopten met produceren. Daardoor ontstond er vanzelf weer een marktevenwicht. Nu hebben veel bedrijven de stallen onlangs aangepast, als gevolg van het kooiverbod en besluiten ze niet te stoppen.
Import kooi eieren
Ook staat de levering van Nederlandse leghennenhouders van industrie-eieren onder druk. Daar waar de industrie vroeger een groot deel van de kooi eieren gebruikte, zijn de kolonie-eieren nu niet per definitie de input voor de industrie, zegt Hilkens.
Deze eieren hebben concurrentie van verrijkte kooi eieren uit bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en soms ook Polen. Dit speelt gelukkig in mindere mate voor de volie eieren, die de industrie steeds vaker vraagt.
De levensduur van hennen neemt ook toe, waardoor de productie per henplaats stijgt, dit geldt voor heel Europa waardoor het aanbod verder groeit.
Mogelijke oplossingen
Door de lage eierprijzen worden er in Europa minder hennen opgezet. De verwachtingen zijn dat er in april in Europa 334 miljoen leghennen in productie zijn. Dat is minder dan nu daardoor moet de eierprijs stijgen.
Een verdere mogelijkheid is het blijven investeren in productontwikkeling op gebied van eiproducten, waardoor deze afzetmarkten verder ontwikkeld worden.
Een andere mogelijke oplossing is het exporteren van eieren naar het Midden-Oosten of Noord Afrika. Deze oplossing is slechts tijdelijk omdat landen in deze gebieden een slechte prijs voor de eieren (kunnen) betalen. Daardoor kan het aanbod in Europa tijdelijk worden verlaagd, structureel is dit echter geen oplossing.
Een andere mogelijke oplossing voor de lange termijn is om de consumptie van eieren te laten stijgen in Nederland en andere landen in (West) Europa.