Column: Piet Hunse: Plannen
In mijn vorige column heb ik iets verteld over onze plannen naar aanleiding van het gezegde Een boer klaagt, maar een pluimveehouder heeft een plan.Een mooie tweet die ik las, zette mij daarop nog meer aan het denken en die luidde: Bevliegingen waaien even snel over als ze gekomen zijn, maar wijsheid en karakter houden stand.
Dat sprak mij wel aan omdat het van belang is dat je meerdere plannen hebt voor je bedrijf. Je moet bijvoorbeeld een plan hebben hoe je de komende tijd het werk af krijgt, maar ook een plan voor je bedrijf over vijf of tien jaar.
Markt van belang
Natuurlijk is de markt daarbij van belang. Hebben we goede tijden of slechte tijden, in financieel opzicht bedoel ik dan. Ik weet ook dat we op die markt totaal geen invloed hebben en dat de markt (en dat geldt niet alleen voor eieren, maar voor alle agrarische producten) wordt gestuurd door de achtergevel van een pakstation of de bodem van een opslagplaats of -tank.
Met andere woorden: als er geen voorraden zijn dan is men bereid een hogere prijs te betalen. Kan een pakstationhouder de roldeur bijna niet laten zakken omdat de eieren bijna buiten staan dan weten we wat de gevolgen zijn voor de prijs.
Liquiditeitsprognose
Het liberale vrijheidsdenken is dan in de landbouw zeker niet altijd de beste keuze. Maar wij moeten wel op dit moment ons bedrijf er planmatig opinrichten.
Dat betekent dat we moeten weten hoe onze geldstroom loopt en dan niet alleen op de korte termijn, maar ook als er over een jaar weer nieuwe hennen moeten komen.
Zijn er dan voldoende middelen beschikbaar? Daarom maken wij ongeveer eens per drie maand een liquiditeitsprognose. Dat geeft inzicht in de sterk wisselende geldstromen. Vervolgens bespreken wij dat met onze financiers. Zo worden ze niet verrast als het soms tegenzit in de markt.
Geluk is niet te koop
Ik doe niet mee aan de Postcodeloterij, simpel gezegd omdat geluk niet te koop is. Besteed je daar wel geld aan, dan loop je het risico dat het geld wordt gegeven aan instellingen die wij nou net niet zon warm hart toedragen.
Ik doe het anders en geef liever iets aan iemand die ik wel een warm hart toedraag. Dan is het tijd voor een mooie bos bloemen, misschien gewoon uit dankbaarheid, voor schone kleren in de kast en voor eten op de tafel. Of voor altijd maar weer een luisterend oor als het net even tegenzit in de stal.
Tekst: Piet Hunse
Beeld: Piet Hunse, Ellen Meinen