NEPLUVI: motie PvdD ongepast
Op alle Nederlandse pluimveeslachterijen wordt het pluimvee goed verdoofd voordat het wordt gedood en in alle gevallen vindt dat plaats conform de nieuwe Europese verordening, vertelt Odink.
Nieuwe Europese wetgeving
In 2013 is de nieuwe Europese wetgeving 1099/2009 wat betreft de toepassing van de nieuwe verdovingseisen in werking getreden. De verordening is van toepassing in de gehele Europese Unie.
Pluimvee mag volgens de nieuwe wetgeving worden aangehangen om daarna te worden verdoofd door middel van een elektrische methode zoals de waterbadmethode. Te gebruiken elektrische verdovingsparameters zijn in de nieuwe wet wel verhoogd.
Diverse opties bekeken
Aangezien de hogere elektrische parameters voor het waterbad nadelige gevolgen hebben voor onder andere de productkwaliteit, hebben diverse grote slachterijen naar andere opties voor het goed bedwelmen van pluimvee gekeken.
Met veel interesse is de ontwikkeling van de kop-direct verdover gevolgd, maar helaas bleek deze nog niet ver genoeg uitontwikkeld te zijn op het moment dat de slachterijen een keuze moesten maken in verband met het in werking treden van de nieuwe Europese wetgeving.
Bedwelming met CO2
Veel slachterijen zijn daarom overgestapt naar bedwelming via een reeds beproefde CAS (Controlled Atmosphere Stunning) methode, waarbij CO2 wordt gebruikt. Hierdoor wordt het merendeel van de in Nederland geslachte dieren via deze methode bedwelmd om vervolgens in beugels (slachthaken) te worden gehangen voor de slacht.
Enkele slachterijen die nu nog met de waterbad methode werken hebben reeds besloten een CAS systeem te gaan implementeren en enkele andere slachterijen gaan over tot een moderne methode van elektrische verdoving, die ook door wetenschappelijk onderzoekers als zeer goed wordt beschouwd, waarbij de stroom direct door de kop gaat.
Nederland is voorloper
In Nederland wordt de nieuwe Europese verordening op alle pluimveeslachterijen toegepast, terwijl dat in andere lidstaten niet het geval is. Nederland is duidelijk voorloper met de implementatie van de regelgeving en zorgt ook voor de ontwikkeling van nieuwe verdovingssystemen.
De motie van de PvdD is dan ook zeer ongepast en het is stuitend dat andere politieke partijen blijkbaar niet op de hoogte zijn van de enorme ontwikkelingen in de Nederlandse pluimveesector. Dat terwijl daar al zoveel over is gesproken en ze nu blind achter de stemmingmakerij aanlopen, vertelt Odink.
Onmogelijk voor kleinere slachterijen
Wanneer het verplicht zou worden pluimvee eerst te bedwelmen voordat het in de slachtbeugels wordt gehangen, dan heeft dit consequenties voor met name de kleinere slachterijen en voor het gebruik van moderne zeer goed werkende elektrische verdovingssystemen.
Voor de kleine, vaak specialistische, slachterijen is het economisch niet mogelijk de kostbare CAS methode te implementeren. Voor sommige diergroepen zoals eenden is er niet eens een beproefde techniek beschikbaar om dieren te bedwelmen voordat ze in de slachtbeugels worden gehangen.
Klik hier voor de motie.