Liberalisering wereldmarkt bedreigt vleespluimveehouderij EU
Onderzoekers van Wageningen Universiteit maakten een lijstje met de belangrijkste bedreigingen voor de Europese pluimveehouders, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Een sterke euro bijvoorbeeld geeft derde landen een concurrentie voordeel, en de hoge voeder- en energiekosten doen de winstmarges deels verdampen.
In Nederland kost de productie van een kilo pluimveevlees (karkasgewicht) gemiddeld 165 eurocent (kosten boerderijniveau: 130 eurocent, kosten slachterij: 35 eurocent) en In Europa 166 eurocent.
In Argentiniis dat 29 procent minder, in Brazili28 procent, in Oekrae 23 procent, in de Verenigde Staten 20 procent, in Thailand 16 procent en in Rusland 8 procent minder.
Voordelen Brazilien Argentini/h2>
In landen als Brazilien Argentiniliggen de productiekosten het laagst. De overvloedige aanwezigheid van grondstoffen voor veevoeder op de thuismarkt, de veel lagere arbeidskosten en de quasi afwezigheid van een restrictieve regelgeving inzake dierenwelzijn of herkomstetikettering zorgen ervoor dat de productie van een kipfilet er ongeveer een derde goedkoper is dan in Europa.
Zelfs wanneer deze landen de transportkosten en de Europese importheffing bij hun kostentotaal tellen, duiken hun exportproducten onder de Europese prijs.
Kansen voor Europese pluimveehouders
Toch zien de onderzoekers ook kansen voor de Europese pluimveehouders. De wereldwijde consumptie van pluimveeproducten zit in de lift en de stijgende vraag kan resulteren in een betere marktprijs voor de pluimveehouders.
Daarnaast groeit de vraag naar alternatieve pluimveeproducten. Vooral in Noordwest-Europa biedt het groeiend gebrek aan maatschappelijk draagvlak voor de intensieve pluimveehouderij ook kansen voor bijvoorbeeld de bio kipfilet, pluimvee met vrije uitloop en andere concepten. De meerwaarde van deze producten kunnen zich vertalen in een hogere verkoopprijs.
Productieomvang Europa
In 2012 produceerde Europa 12,9 miljoen ton pluimveevlees. Daarvan was 76 procent afkomstig van vleeskuikens, de rest van kalkoen en eend. In 2010 telden de 27 Europese lidstaten 2,2 miljoen pluimveebedrijven, waarvan 19.680 professionele bedrijven (meer dan 5.000 dieren).
De Europese pluimveesector stelt ongeveer 303.000 werknemers tewerk en had een productiewaarde van 32 miljard euro. In 2012 exporteerde de EU 1.430 miljoen ton pluimveevlees en importeerde 0,844 miljoen ton, goed voor een waarde van 2.202 miljard euro.
Meer informatie: 'Competitiveness of the EU poultry meat sector'
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw
Beeld: Susan Rexwinkel