Goede tijden voor leghennenhouders in Nieuw Zeeland
Klik hier voor deel 1 van vrijdag 14 februari en hier voor deel 2 dat maandag 17 februari verscheen op deze site.
Het verschil met Nederland is dat leghennenhouders een groter deel in de keten beheersen; distributie en verkoop doen ze zelf. Daarom weten ze meer marge te behouden. Wanneer het aanbod groter is dan de vraag en de verkoopprijs onder de kostprijs zakt, dan stoppen sommige leghennenhouders.
Wanneer Nederlandse leghennenhouders interesse hebben te emigreren naar Nieuw Zeeland adviseert Van de Heyden hen een bestaand bedrijf over te nemen. Het aanbod van consumptie eieren is ruim genoeg.
Regelgeving
Net als in Nederland is regelgeving een bedreiging voor de sector, naast het verbod op kooihuisvesting zijn er tal van regels over voedselveiligheid en veilig werken.
Werkweek
Directeur Paul Van der Heyden werkt van maandag tot en met vrijdag 45 uur per week. Zijn farm managers werken 50 tot 60 uur per week, 5 tot 6 dagen per week wanneer het nodig is.
Van der Heyden houdt de hennen tot ze 80-84 weken oud zijn, afhankelijk van de verkoop eisen. Tijdens het kerstverkoopseizoen houden ze de hennen 4 weken langer tot ze 84 weken oud zijn.
Productieresultaten
In Nieuw Zeeland hebben we dezelfde fokkerij rassen als in Nederland, ofwel Hyline Brown of ISA Brown daarom zijn de productieresultaten vergelijkbaar, zegt Van der Heyden. De 230.000 hennen leggen gemiddeld 200.000 eieren per dag. De gemiddelde productie is 86,5 procent. De productie ligt gemiddeld 23 weken boven de 90 procent, op de beste bedrijven ligt de productie 27 weken boven de 90 procent.
Van der Heyden houdt hennen van 20 verschillende leeftijden om een constante levering voor hun klanten te behouden. De hennen leggen gemiddeld 380 eieren per ronde, na 76 weken leggen ze ongeveer 345 eieren. De beste leghennenbedrijven produceren 388 eieren per hen op de leeftijd van 80 weken. In Nieuw Zeeland heersen niet veel pluimveeziektes en daarom zijn de productieresultaten goed verklaart Van der Heyden.
Vleeskuikens
In de vleeskuikensector geldt in principe hetzelfde als in de legsector. In de vleeskuikensector zijn vier spelers actief. Twee bedrijven zijn eigendom van Nederlandse immigranten, de twee andere bedrijven zijn collectief eigendom (corporate owned companies).
Ook hier geldt net als in de legsector, dat het aanbod niet te groot moet zijn. In de afgelopen jaren kwam er een nieuwkomer in de vleeskuikensector. Dit bedrijf ging al failliet voordat het werd geopend.