Goede tijden voor leghennenhouders in Nieuw Zeeland
Klik hier voor deel 1 dat vrijdag 14 februari verscheen op deze site.
De marges voor leghennenhouders houders waren laag de afgelopen 10 jaar. Er waren jaren waarin leghennenhouders verlies leden, daardoor zijn een aantal bedrijven gesloten of zelfs failliet gegaan. Heyden Farms Ltd. slaagde erin om voldoende inkomsten te genereren om het bedrijf draaiende te houden de afgelopen 10 jaar.
In 2022 wordt het kooi verbod, dat in Nederland al geldt, ook in Nieuw-Zeeland van kracht. Voor 1 januari 2023 moeten alle leghennenhouders hieraan voldoen. Dit kost de leghennensector in Nieuw Zeeland 150 miljoen Nieuw Zeelandse dollar (91 miljoen euro). De stallen moeten anders worden ingericht. Een aantal bedrijven zal dit niet doen en stoppen met het houden van hennen, verwacht Van de Heyden.
Toekomstverwachtingen
Van der Heyden verwacht dat leghennenhouders in Nieuw Zeeland in de toekomst ook te maken blijven krijgen met ups en downs. Dit zal niet anders zijn dan in de rest van de wereld.
Hij verwacht dat leghennenhouders in Nieuw Zeeland nu nog 1 tot 2 goede jaren krijgen en daarna een aantal slechte jaren omdat het kooiverbod in werking gaat treden. Volgens hem zal het op en neer gaan tot 2023. Na 2023, wanneer het kooiverbod geldt, verwacht hij een stabiele periode wat betreft de eierprijzen voor leghennenhouders.
Voerprijzen
Het voer voor de hennen produceert Van de Heyden zelf. Het aandeel van de voerkosten is 75 procent van de productiekosten op boerderijniveau, maar 55 procent van de totale zakelijke kosten.
De voerprijs bedraagt momenteel 640 Nieuw Zeelandse dollar (390 euro) per ton oftewel 64 dollar (39 euro) per 100 kg. De voerprijzen zijn de afgelopen 15 jaar voortdurend gestegen. In 2000 lag de voerprijs op 400 dollar (244 euro) per ton. Ongeveer 10 jaar geleden zijn de voerprijzen enorm gestegen toen de internationale graanprijzen ook stegen.
Eierprijzen
Leghennenhouders in Nieuw Zeeland ontvangen een hogere eierprijs dan collegas in Nederland. In 2012 ontvingen ze 0,18 Nieuw Zeelandse dollar (0,11 euro) per ei en in 2013 0,20 dollar (0,12 euro).
Dit zijn echter de inkomsten voor het hele verkoopproces, dat wil zeggen totdat de eieren in de supermarkten liggen. Dit is inclusief alle kosten zoals sortering, verpakking, transport, merchandising en verkoopkosten.
Consumenten prijzen
Voor kooi eieren betalen consumenten gemiddeld 0,30 Nieuw Zeelandse dollar (0,18 euro) per ei. Voor vrije uitloop en biologische eieren 0,54 dollar (0,33 euro) per ei. Dit is allemaal inclusief BTW.
De laagst geprijsde eieren kosten ongeveer 0,20 dollar (0,12 euro) per ei inclusief BTW. Dit betreft 30 kooi eieren. De duurste eieren kosten 0,66 dollar (0,40 euro) per ei inclusief BTW, voor een doosje van 6 biologische eieren.
Lees aanstaande donderdag 20 februari het derde en laatste deel van de driedelige reeks over de legsector in Nieuw Zeeland.