Rekening waterschap op bordje burger
Sinds 2000 is er een lastenverschuiving gaande. Boeren betalen 65 miljoen euro minder aan waterschapslasten, terwijl de lasten voor de burgers met 650 miljoen euro stegen, aldus Nieuwsuur.
Lastenverschuiving
Deze lastenverschuiving heeft vooral betrekking op de kosten voor het beheer van het watersysteem: dijkversterkingen, verbeteren van de waterkwaliteit en ecologische plannen. Van de 1,3 miljard euro die voor deze taken wordt geheven, wordt 90 procent betaald door de burgers, een heel klein deel door bedrijven en 10 procent door de boeren. In 2000 werd nog 70 procent van de lasten betaald door de burgers en 30 procent door de boeren.
Succesvolle lobby
Volgens het onderzoeksinstituut Coelo is de lastenverschuiving er gekomen door een succesvolle lobby van de boeren. Daarnaast moeten gemeenten nu extra waterschapslasten betalen voor het beheer van wegen. De VNG wil deze maatregel, die de gemeenten 6 miljoen euro extra zou kosten, in maart bij een overleg met minister Schultz van Infrastructuur en Milieu ter discussie stellen.
Droge voeten
De Unie van Waterschappen erkent dat burgers meer moeten betalen. We hebben een aantal maatregelen genomen om de burger droge voeten te garanderen en om de ecologie van het water te bevorderen. Dat heeft er toe geleid dat de boer niet zozeer minder is gaan betalen, maar dat de burgers die er belang bij hebben meer zijn gaan betalen, aldus Unievoorzitter Peter Glas tegen Nieuwsuur.
Opheldering
De fracties van D66 en de SP willen opheldering van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de lastenverschuiving ten nadele van de burgers. De PvdA laat weten dat de boeren evenredig moeten meebetalen aan de kosten van de waterschappen.
Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur.
Tekst: Annemarie Gerbrandy
Opgegroeid als burgermeisje met boerenbloed, maar al 25 jaar woonachtig op een melkveebedrijf. Journalist in hart en nieren, met een passie voor de land- en tuinbouw. Gaat graag 'de boer op'. Houdt ook van hardlopen.
Tekst: Nieuwsuur
Beeld: Agrio