Nog geen beslissing over Rendac tarieven
Dijksma zegt hierover: Deze verhoging is in overleg met Rendac teruggebracht naar ruim 40 procent doordat ik de financiering van extra kosten voor de calamiteitenreserve (extra destructiecapaciteit in geval van crisis), die in 2012 en 2013 meeliepen in de destructietarieven, in 2014 volledig via het Diergezondheidsfonds laat lopen. De overheid neemt hierdoor de helft van deze kosten voor haar rekening.
Desondanks is een aanzienlijke tariefsverhoging ten opzichte van het tarief voor 2013 nog niet van de baan. Dijksma zal in overleg met Rendac bekijken welke mogelijkheden er zijn om de verhoging van de tarieven verder te beperken, onder andere door een meer evenwichtige benadering van de schommelingen in de tarieven.
Onderzoek LEI
Het LEI heeft onderzoek uitgevoerd naar de totstandkoming van de tarieven. Het LEI concludeert dat het huidige systeem in Nederland efficit is, ook als dit wordt vergeleken met omringende landen. Voor een aantal lidstaten geldt dat de markt is gereguleerd en de overheid een flinke bijdrage levert aan het ophalen en verwerken van kadavers.
Deze overheidsbijdrage is in Nederland vanaf 2010 komen te vervallen. In het Verenigd Koninkrijk is bijvoorbeeld sprake van meerdere verwerkers, maar liggen de kosten hoger.
Tekst: Ruben van Boekel