Ontstaan voetzoollaesies multifactorieel
Dit beweert pluimvee-dierenarts Gerwin Bouwhuis van het Gezondheidscentrum voor Pluimvee (GvP) in Emmen (Dr.). Het GvP organiseerde dinsdagmiddag 28 januari de workshop preventie voetzoollaesies.
In een groep, die bestond uit zes vleeskuikenhouders en twee mensen uit de periferie, discussieerden ze eerst over de theorie, daarna deed de groep een practicum in de sectiezaal van de praktijk.
Strooisel
Volgens Bouwhuis kunnen vleeskuikenhouders preventief veel doen om voetzoollaesies te voorkomen. Bijvoorbeeld de juiste keuze maken voor strooisel. In stallen waarin de vloertemperatuur voor het installen moeilijk op 28 tot 30 graden te brengen is, moet strooisel een isolerende werking hebben en kan een vleeskuikenhouder het beste houtkrullen of fijn gehakseld stro gebruiken, zegt Bouwhuis.
In een stal met vloerverwarming is die isolerende werking overbodig en kan een vleeskuikenhouder beter turf, stropellets of fijn gehakselde luzerne gebruiken.
Natter strooisel verhoogt de kans op voetzoollaesies. Maar het kan ook voor komen in een droge stal. Ondanks droog strooisel was de score op voetzoollaesies namelijk hoog bij n van de aanwezige vleeskuikenhouders. Dit kan komen doordat de vertering van het voer niet goed is, stelt Bouwhuis.
Eerste drie weken cruciaal
De eerste drie weken zijn cruciaal bij de preventie van voetzoollaesies. E vleeskuikenhouder zag tijdens n koppel al voetzoollaesies na n week optreden. De anderen zien voetzoollaesies na twee tot drie weken optreden.
De deelnemers vroegen zich af hoe het vroeger gesteld was met de voetzolen van kuikens. Ze concludeerden dat sinds het verbod op diermeel er meer voetzoollaesies bij vleeskuikens voorkomen.
Denemarken
In Denemarken zijn ze al langer alert op voetzoollaesies. Daar is het verplicht om na 8 jaar de drinknippels te vervangen. In Denemarken is ook een uitgebreider IKB systeem dan in Nederland, waardoor vleeskuikenhouders in een database de gemiddelde score op voetzoollaesies kunnen zien per voerfabrikant.
Meerdere workshops
Aangezien al een groot aantal pluimveehouders heeft aangegeven geteresseerd te zijn, zal deze workshop op dinsdagmiddagen een aantal malen worden herhaald. Volgende week dinsdag 4 februari is de volgende bijeenkomst op de praktijk van het GvP in Emmen.
De workshop wordt georganiseerd voor vleeskuikenhouders. Ook andere betrokkenen zijn welkom, zo lang ze nuttige informatie in de discussie kunnen inbrengen. De doelstelling is vooral om van elkaar te leren. Geteresseerden kunnen zich opgeven via de website van het GvP.