EU ziet perspectief voor kippenvlees
Dit is de uitkomst van een statistische analyse over de agrarische markten en het agrarische inkomen voor de komende tien jaar, uitgevoerd door de directie Agri van de Europese Commissie.
Er zit veel muziek in de productie van kippenvlees. Het gunstige perspectief voor kippenvlees is te danken aan het bereidingsgemak, het gezonde imago en de lagere prijs vergeleken met andere vleessoorten. Toch blijft varkensvlees de belangrijkste productgroep in de Europese Unie. Per EU-inwoner bedraagt de geconsumeerde hoeveelheid varkensvlees in 2023 naar schatting 31,8 kilo. Bijna tien kilo meer dan de gemiddelde hoeveelheid kippenvlees die een EU-burger dan jaarlijks verorbert.
Minder rund- en schapenvlees
De consumptie van rundvlees en schapenvlees zal waarschijnlijk dalen. De Europese Commissie verwacht dat de Europese rundveestapel jaarlijks met bijna een procent in omvang afneemt als de melkquota verdwijnen. Vooral in Zuid- en Oost-Europa zal specialisatie plaatsvinden. Vleesveehouders schakelen mogelijk over op de productie van melk. De varkensstapel zal licht groeien ten opzichte van 2013, waarin nieuwe dierenwelzijns- en milieuregels in de hele Europese Unie wettelijk verplicht werden. De groei wordt echter beperkt door milieuregels, die een steeds belangrijkere rol gaan spelen.
Vooral in Nederland en delen van Frankrijk ziet de Europese Commissie deze ontwikkeling. De afzet van Europees varkensvlees wordt in grote mate bepaald door de vraag uit Rusland en China. Een procent meer of minder productie in eigen land heeft invloed op export uit de EU.
Om dezelfde reden zal ook de productie van melk niet snel groeien. Wel voorziet de Europese Commissie een stijging van de gemiddelde melkproductie per koe. De afgelopen jaren nam de omvang van de melkveestapel voor het eerst in jaren iets toe, maar deze trend zal zich niet voortzetten, verwacht de Europese Commissie. De productie van kaas zal een stevige impuls krijgen door de snelgroeiende vraag naar zuivelproducten. Melkpoeder zal in toenemende mate worden geproduceerd voor markten buiten de Europese Unie. De prijs van boerderijmelk komt de eerste jaren rond de afschaffing van het melkquotum onder druk te staan.