Serrestal met 60.000 leghennen
De serrestal heeft eigenlijk als belangrijkste voordeel de compactheid die ontstaat doordat het dak uit bogen bestaat in plaats van een traditioneel puntdak dat eigenlijk alleen maar uit loze ruimte bestaat. Door de compacte bouwt lijkt een grote stal minder kolossaal. Hierdoor past het beter in het landschap. De bouwkosten zijn veel lager en daardoor ook de kostprijs per ei.
Er zat echter ook een nadeel aan deze manier van bouwen. De welstand had nogal wat moeite met deze manier van bouwen. Ze waren verknocht aan puntdaken. Dat blijkt ook wel aan de voorgevel van de serre voor de vrije uitloop die aan de oude traditionele stal is bebouwd. De boog mocht niet zichtbaar zijn dus moest er een voorgevel komen met een punt.
Twee verdiepingen
In de serrestal bevinden zich twee verdiepingen. Om niet nog meer de hoogte in te gaan, is er n meter uitgegraven waardoor de totale hoogte van bodem tot aan het midden van een boog 7 meter is, 1 meter onder de grond, 5 meter wanden, 1 meter boog.
Volgens Frank is er geen rendementsverschil tussen beide verdiepingen. De bogen hebben een overspanning van 8 meter en zijn in de breedte geplaatst in plaats van in de lengte. Dit heeft tot grote voordeel dat de lucht niet neerslaat. De warme en koude lucht circuleren als een kurketrekker waardoor je in de hele stal een goede luchtcirculatie hebt. De Isolatie is in de zomer zelfs beter dan in de traditionele stallen.
Tekst: Ingrid Zieverink
Beeld: Ingrid Zieverink