Column: Technisch resultaat leidend in nieuwe stal
Navraag bij collega pluimveehouders die werken met nieuwe stalconcepten, geeft zekerheid bij de bouw van een nieuwe stal dat het concept werkt en past bij het bedrijf. De meerkosten van een nieuw stalconcept moeten immers worden terugverdiend. De nek uitsteken voor onbeproefde concepten betekent nagenoeg altijd dat er leergeld moet worden betaald en dat is wat de pluimveehouderij niet kan bekostigen. En als er toch een stal wordt gebouwd met prachtige innovaties, zorg dan voor goede afspraken zodat je als pluimveehouder niet opdraait voor de kinderziekten.
Als ik moest kiezen, zou ik als eerste uitzoeken met welk concept de beste technische resultaten zijn te behalen en vervolgens wat de bouwkosten zijn. Voor vleeskuikens zou een reguliere stal de voorkeur hebben of een SunBro-stal. Dit is namelijk een interessant stalconcept als je nieuw gaat bouwen voor meer dan 90.000 vleeskuikens. In een SunBro-stal heerst altijd een constant en goed klimaat en dat is van invloed op diergezondheid en het technische resultaat. Je zou verschillende vleeskuikenhouders kunnen vragen welke technische resultaten ze behalen in een SunBro- of Terra Sea-stal en hoe het gebruik van deze stal bevalt.
Reguliere stal
Een reguliere stal is en blijft echter het interessantst als je nieuw bouwt voor minder dan 90.000 vleeskuikens. Veel vleeskuikenhouders bewijzen nog steeds dat er in een reguliere stal goede technische resultaten te behalen zijn. Een warmtewisselaar kan in een reguliere stal voor een aangenaam stalklimaat en energiebesparing zorgen. De nieuwste stal van Martin Nijkamp is een goed voorbeeld van de toepassing van moderne technieken in een reguliere vleeskuikenstal. Onder meer door het gebruik van vloerverwarming, kachels die worden verwarmd met warm water en een warmtewisselaar heerst er een optimaal stalklimaat. Dit is een belangrijke voorwaarde voor goede technische resultaten. De energiekosten van Nijkamp zijn daarnaast zeer laag.
Zekerheid
De patiostal lijkt in theorie een interessant concept. Er is echter weinig ervaring met patiostallen in Nederland. Het risico is wellicht nu nog iets te groot. Een nieuwe stal bouwen kost altijd veel geld. Een SunBro- of patiostal zijn duurder dan een traditionele stal. Voor die extra kosten wil ik graag 99 procent zekerheid hebben dat het mogelijk is om met een dergelijk concept bovengemiddelde resultaten te behalen. Klink logisch toch? Meer investeringsgeld moet meer opbrengst betekenen.
Een pluimveehouder moet natuurlijk zelf de afweging maken welk staltype bij hem past. Het is wel van belang dat een boer minimaal dertig jaar met zijn nieuwe stal vooruit kan en nog voor de bouw dertig jaar vooruitkijkt. De inkomsten van de investeringen van vandaag liggen immers in de toekomst en daar moet altijd de focus op zijn gericht: dierenwelzijn, energie, milieu, diergezondheid, marktvraag en rendement. De zes pijlers voor de toekomst.