Uitmuntend technisch resultaat dankzij nauwkeurig management
Rob Wingens (42) houdt 90.000 vleeskuikens in vier stallen. De twee oudste stallen zijn uit 1975, de twee nieuwste uit 1995. 500 meter verderop houdt zijn broer Egbert 150.000 vleeskuikens in zes stallen. De dagelijkse werkzaamheden doet Rob en een medewerker.
Ik vind het belangrijk om continue goed te draaien, zegt Rob Wingens. Aan n goede koppel heb ik niks. De afgelopen drie koppels lag op beide bedrijven de voederconversie tussen de 1,17 en 1,18. De kuikens werden na 40 of 41 dagen afgeleverd op een gemiddeld gewicht van 2,5 kilo. De broers hanteren een 6,5 weekse planning, na 45 of 46 dagen komen de stallen weer vol.
Zesweekse planning
De vorige twee koppels hebben ze op beide bedrijven een zesweekse planning gehad. De kuikens werden op dag 39 geslacht en wogen toen gemiddeld 2,4 kilo. Wingens wil de kuikens echter pas met 2,5 kilo afleveren. De laatste kilo kost het minst, zegt de vleeskuikenhouder. Daarom stappen ze hier weer vanaf.
Op beide bedrijven zetten ze tussen de 22,5 en 23 kuikens per vierkante meter op. De kuikens worden n keer uitgeladen na 33 dagen op een gewicht van 1,8 kilo. Plukon slacht alle kuikens en keurt gemiddeld onder de 1 procent af. De broers hebben zelf een contract met Plukon; dit loopt niet via de voerfabrikant of broederij.
De scores op voetzoollaesies liggen gemiddeld tussen 80 en 120 punten. Het medicijngebruik ligt gemiddeld tussen de 17,1 en 34 dagdoseringen per dierjaar (dd/dj). De scores op hakdermatites liggen tussen de 10 en 15 punten.
Invloedrijke factoren
Volgens Wingens is het technische resultaat afhankelijk van een aantal factoren. Een goed eendagskuiken is belangrijk voor een goede start. De uitval moet de eerste week onder de 1 procent blijven, dat is ons de afgelopen drie koppels gelukt.
De pluimveehouder vindt het belangrijk dat je met de voerfabrikant kunt overleggen over de voersamenstelling. Iedere ronde hebben de broers Wingens contact met de voorlichter en nutritionist. Als iets moet worden aangepast aan de samenstelling, moet dat ook meteen worden geregeld, daarom moeten de lijntjes kort zijn, zegt de vleeskuikenhouder.
Het voer betrekken de broers van twee verschillende voerleveranciers net als de eendagskuikens om de resultaten te kunnen vergelijken en de bedrijven scherp te houden. De broers hebben geen vast contract met de voerfabrikant, dat sluiten ze ronde voor ronde af. Ze streven naar een langdurige samenwerking, mocht het echter tegenzitten dan kunnen ze meteen overstappen naar een andere voerfabrikant.
Managementinvloeden
Wingens werkt met drie lichtschemas van acht uur. Het is dan vijf uur licht en drie uur donker. In het begin is het een uur donker, daarna bouwt hij dit op naar drie uur. Om 06:00 uur s morgens gaat het licht aan. Wanneer het donker is, staan de voer- en waterlijnen ook uit. Op deze manier krijgen de kuikens beperkt voer. Volgens de vleeskuikenhouder verbetert dit de benutting van het voer.
Hij werkt met zes voerperiodes, als het licht aan gaat, gaat het voer aan. Een uur voordat het licht uit gaat, gaat het voer ook weer aan. Door het licht uit te zetten, worden de kuikens rustiger volgens de pluimveehouder. De laatste drie dagen gaan de lampen en voermachines continue aan. Voor het water blijft hij dan het oude schema volgen.
De eerste vier weken, wanneer de lampen uitgaan, stijgt de temperatuur met 1 graad Celsius. Hij bedacht dit zelf. Wingens: Kuikens die in het donker stilzitten uit te rusten, hebben een hogere omgevingstemperatuur nodig dan kuikens die in het licht actief zijn. Zo kunnen de kuikens het voer efficit benutten om te groeien en niet om zichzelf te verwarmen. Onze leverancier van de klimaatcomputer ontwikkelde hiervoor een knop om dit aan te kunnen passen.
Dagelijks controleert hij s morgens de gehele stal. s Avonds kijkt hij op de computer of de voer- en wateropname en het klimaat kloppen en doet hij de deur even open om te kijken of de kuikens goed verdeeld in de stal zitten. Als er een keer wat mis is in een stal, loopt hij s avonds ook door de stal.
Drinknippels
Wingens houdt elke ronde de gegevens per stal bij in een Excel-sheet, om stallen met elkaar te vergelijken. Wanneer n stal een aantal koppels minder draait, gaat hij de oorzaak achterhalen en dit probleem verhelpen. In een kleine stal heeft hij onlangs de nippels vervangen.
De nieuwe nippels geven in het begin van de koppel minder water, maximaal 10 ml, dan aan het eind, maximaal 80 tot 100 ml. Dit heeft geleid tot betere resultaten op voetzoollaesies. De vorige ronde was de score van voetzoollaesies voor deze stal 9,5 punten, in de andere stallen lag de gemiddelde score tussen de 90 en 100 punten.
Ondanks hun goede technische resultaten staan de opbrengsten onder druk. Het voer is naar verhouding het afgelopen jaar te duur geweest en kost momenteel nog ongeveer 420 euro per ton. De laatste maanden zakt de voerprijs, maar de opbrengsten zakken harder. Wingens hoopt niet dat dit doorzet.
Bedrijfsgegevens
V.O.F. Wingens is een gespecialiseerd bedrijf met 90.000 vleeskuikens in vier stallen. In de vof zitten Rob en zijn vrouw Jolanda. 500 meter verderop heeft zijn broer Egbert een bedrijf met 150.000 vleeskuikens. Daar verzorgt Rob samen met een medewerker, die alleen s morgens werkt, de kuikens.