Pluimveehouder Willy Derks over één jaar Rondeelstal
De Rondeelstal van pluimveehouder Willy Derks uit Beuningen staat op een markante plek. Pal langs de snelweg aan de A50 en A73. De opvallend ronde stal is prima van beide wegen te zien en een perfecte plek om reclame te maken voor het driesterren Rondeeleitje met het kleurrijke logo. Dat vindt Willy ook, maar een mooi reclamebord aan de snelweg stuit toch op verschillende obstakels. Helaas staat de gemeente Beuningen niet toe dat we een bord in het weiland plaatsen, vertelt de pluimveehouder. Er komt binnenkort wel een groot zeil om ruchtbaarheid te geven aan het Kip en Ei-evenement op Tweede Paasdag.
Mooi concept
Willy heeft de Rondeelstal nu een jaar in gebruik en hij kan alleen glimlachen vanwege de stap die hij heeft gezet om deze nieuwe stal te bouwen. De pluimveehouder heeft in Groesbeek samen met zijn broer nog een verrijkte kooistal en een stal met volie. De Rondeelstal wordt door Jan en Heleen van Wijk beheerd, zodat Willy tijd overhoudt voor zijn leghennenopfokbedrijven in Beuningen en Groesbeek. Ik zit mijn hele leven al in de pluimveehouderij en de laatste tien jaar kreeg ik er steeds meer een hekel aan om de pluimveehouderij te verdedigen. Met de Rondeelstal hoef ik er niet meer omheen te draaien. We lopen met dit concept twee stappen voor de muziek uit. Dat voelt goed.
Willy: Ik zeg nu regelmatig dat ik vroeger overtuigd was dat ik de legbatterij een goed systeem vond, maar als ik terugkijk dan denk ik: wat heb je eigenlijk gedaan. s Ochtends de rijen controleren op zoek naar dode kippen. Dat is geestdodend. In de Rondeel heb ik contact met de buitenwereld. De stal heeft een bosrand waar de kippen kunnen scharrelen en als ik daar doorheen loop, zie ik de omgeving. Dat is veel rustiger en mooier. Ik ben door de Rondeel een gelukkige boer geworden. Twee keer per week komen hier groepen en ze zijn allemaal enthousiast. Ze snappen dat je voor een Rondeelei extra moet betalen. De enige kritische noot krijg ik van mijn collega-pluimveehouders. Dat snap ik. Ze hebben net een scharrelstal gebouwd en zijn bang dat ze straks op dezelfde manier moeten produceren als in de Rondeel. Dat dit de standaard voor de toekomst wordt. Maar volgens mij blijft dit een nichemarkt.
Mooie resultaten
Hoe zijn de resultaten van de Rondeelstal? We hebben 30.000 hennen in de stal met 6.000 hennen per afdeling. De stal staat op n hectare, terwijl een vrijloopstal op 12 hectare staat. De huidige omvang moet voldoende voor een gezinsinkomen zijn. En dat lukt ook. Het voldoet aan de verwachtingen. De kippen hebben het formidabel gedaan, waarbij ze na de leg nog steeds prachtig in hun veren zitten. Veel collegas geloven niet dat deze kippen 73 weken oud zijn. Dat geeft duidelijk aan hoe diervriendelijk dit systeem is en dat het zich prima met de gangbare systemen kan meten.
Het arbeidsinkomen komt eruit. Er zijn geen noemenswaardige problemen in het eerste jaar geweest en ook het branden van de snavels is honderd procent meegevallen. Dat komt doordat de kippen een natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Ik had verwacht dat ze meer voer zouden opnemen en onder de norm gingen draaien, maar door het goede verenpak hadden we juist minder voer in de winter nodig. We hebben ook geen ziekten gehad en daardoor hele lage dierenartskosten. Geen antibioticagebruik en alleen dierenartskosten voor de verplichte Salmonella-controle. Over kostprijs praat Willy niet. Dat is een van de principes van Rondeel.
Driesterren slachtkippen
Volgens Willy kunnen de inkomsten nog verder worden verbeterd. Je hebt altijd een paar procent eieren, dat wordt gesorteerd voor de industrie. We zijn nu bezig hier extra revenuen uit te halen, want we produceren tenslotte een driesterren ei. We hebben daarnaast ook leghennen die driesterren hebben en als driesterren slachtkippen kunnen worden verkocht wanneer ze volgens de regels van de Dierenbescherming worden geslacht. Er zijn veel mensen die vragen of ze het vlees van de leghennen kunnen kopen. We krijgen straks twee keer zoveel voor onze kippen.
Dat zijn mooie dingen en we werken continu om het Rondeelconcept verder te ontwikkelen. Zo willen we kijken of we de Rondeeleieren met speciale verpakking via de sociale werkplaats kunnen laten Zo wordt het Rondeel een totaalconcept. Dat is prachtig; er zijn zoveel mogelijkheden om dit naar een hoger plan te trekken en de landbouw meer richting maatschappij te brengen.
Mestkorrels
Er zijn nog andere plannen om het concept verder te ontwikkelen. Zo wordt er een regionaal voerconcept ontwikkeld en is Willy bezig om de mest van de kippen in korrels te verkopen. Hij was al jaren geleden bezig met mestkorrels en heeft hier ruime ervaring mee De mest van de nachtverblijven wordt gedroogd door warme stallucht. Dat is prima droge mest en een goed product om korrels van te maken. Verder ben ik bezig met een proef voor de houtsnippers van de bosrand. Het hele jaar door worden de houtsnippers met mest gemengd en ik wil kijken of dit als bodemverbeteraar kan worden verkocht, want dit mengsel geeft langzaam de nutriten in de bodem vrij. Verder wil ik de leghennenopfok in Groesbeek puur voor de opfok van Rondeelhennen gebruiken. Ik ga dus een driesterren stal bouwen met voldoende daglicht en met rolwanden, zodat de kippen ook naar buiten kunnen. Nu halen we de hennen uit Duitsland. Ik wil het liefst zo snel mogelijk met de bouw beginnen.
Het Rondeel is volgens Willy een mooi visitekaartje van de pluimveehouder naar de maatschappij toe. Ik voel me nu meer ondernemer en werd laatst zelfs gevraagd om lid te worden van de ondernemersvereniging.
Bedrijfsgegevens
Pluimveehouder Willy Derks uit Beuningen over n jaar Rondeelstal. 30.000 Rondeelleghennen in Beuningen, een leghennenopfokstal in Beuningen, leghennenstallen met verrijkte kooi en met volie in Groesbeek. Nieuwbouw van Rondeel leghennenopfokstal in Groesbeek.