Protest tegen megakippenhouder
Volgens Wakker Dier brengt de uitbreiding van de stal problemen met zich mee: het dierenleed is groot als er brand of ziekte uitbreekt. Bovendien is de organisatie bang dat de bouw van de megastallen de stap naar diervriendelijke houderijen met uitloopmogelijkheid onmogelijk wordt. Waar moeten al die 244.000 kippen ooit nog buiten scharrelen, vraagt de organisatie.
Pluimveehouder Bareld Kruit vindt de protesten een storm in een glas water. Voorlopig ga ik nog niet uitbreiden naar 244.000 leghennen, maar de mogelijkheid is er. Om mee te kunnen draaien met de concurrentie in het buitenland zal het er wel van komen.
Kruit zegt dat hij procedureel gezien alles goed heeft geregeld met de gemeente en provincie. In 1992 zijn we al begonnen om uit te kijken naar een andere plek voor ons bedrijf. We wilden niet weg, maar we zijn gedwongen. In 2001 was er toestemming van de gemeente en de provincie om het bedrijf te verplaatsen naar Gasselterboerveensemond. Sinds 2003 draaien we met een pluimveebedrijf van 120.000 leghennen.
Procedureel geregeld
Volgens wethouder Geert Jan Brink van de gemeente Aa en Hunze heeft Wakker Dier er geen rekening mee gehouden dat de bouw van de kippenstal al jaren geleden procedureel is geregeld. Wakker Dier gaat uit van een nieuwe situatie. Dat klopt niet. In 1992 is er al een aanvraag ingediend voor de bouw van de stal. Planologisch hebben de gemeente en de provincie in 2001 toestemming gegeven voor de bouw van een intensieve pluimveehouderij met aaneengesloten bebouwing van anderhalve hectare. We zien het als een verbetering van de situatie. Kruit had twee locaties bij een dorpskern. In de nieuwe situatie is er geen overlast omdat hij niet meer bij een dorp zit. Overigens is het eveneens in overeenstemming met het Provinciaal Omgevingsplan (POP).
De wethouder zegt de bezwaren van Wakker Dier zorgvuldig te behandelen. Na deze procedure kan Kruit een bouwvergunning indienen. Of hij dat doet, weet ik niet.
Tekst: Veldpost
Beeld: Agrio