Vergunning voor legkippen geldig
Dat heeft de Raad van State beslist in een beroepszaak die door omwonenden, de Stichting Wakker Dier en Mobilisation for the Environment (MOB) tegen de gemeente was aangespannen. Wel moet met een akoestisch onderzoek worden aangetoond dat het bedrijf aan de geluidgrenswaarden voldoet. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf aanvullende maatregelen treffen.
Het gaat om de twee grootste scharrelstallen van Nederland, aldus de bezwaarmakers. Volgens hen was de grondslag van de aanvraag verlaten: er was vergunning verleend voor het uitbreiden met 150.614 leghennen, maar geen vergunning gevraagd voor 244.000 leghennen. De rechter wees dat argument af: Blijkens het aanvraagformulier is vergunning gevraagd voor het houden van 244.000 leghennen. Volgens de Raad van State voldoet het bedrijf aan de eisen op het gebied van ammoniakuitstoot.
MER niet actueel
Verder betoogden Stichting Wakker Dier en MOB dat het zes jaar oude milieueffectrapport niet actueel is, ook gezien de gewijzigde wet- en regelgeving. Ook dat punt wees de rechter af. De gevolgen voor het milieu veranderen niet vanwege gewijzigde wet- en regelgeving.
Als derde voerden Wakker Dier en MOB aan dat voor de geluidgrenswaarden ten onrechte geen controlevoorschriften aan de vergunning zijn verbonden. Volgens de Raad van State had dat inderdaad wel moeten gebeuren, omdat de stallen in de Wet Milieubeheer als een gpbv-installatie (getegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging in verband met de IPPC-richtlijn voor bedrijven met meer dan 40.000 kippen) aan te merken zijn, terwijl de gemeente dat niet deed. Er had daarom een controlevoorschrift aan de vergunning moeten worden verbonden, oordeelde de rechter.
Tekst: Veldpost
Beeld: Agrio