‘Lidstaten willen geen chloorkip’
Wat is het probleem van met chloor behandelde kippen?
Als de pluimveesector met chloor mag gaan werken, bestaat het gevaar dat we ons minder met de oorzaak van het probleem gaan bezighouden: de bestrijding en het voorkomen van bacteri als salmonella. Dat kan weer leiden tot meer problemen met diergezondheid in de stal.
Maar met een behandeling verkleint de sector toch het volksgezondheidsrisico?
Dat klopt. Nederlandse pluimveehouders onderscheiden zich echter door de problemen bij de bron aan te pakken. Dat maakt het eindproduct duurder. Het zou jammer zijn dat de investeringen daarvoor voor niets blijken te zijn gedaan. Bovendien tonen wij aan dat het zonder chloor ook goed kan, dus er is geen directe noodzaak om het vlees te behandelen.
Hoe groot is de kans dat het wordt toegestaan?
Het overgrote deel van de lidstaten is tegen een behandeling met chloor. Daarom komt er waarschijnlijk eerst een kleine tweejarige proef. Dat kan eigenlijk niemand weigeren. Wat er daarna gebeurt is afwachten. Maar er is eigenlijk geen ontkomen aan, omdat het buiten Europa bijna overal wordt toegepast. Gebrek aan schoon drinkwater maakt een chloorbehandeling vaak noodzakelijk.
Dus binnen Europa hebben pluimveehouders het goed geregeld?
Dat is iets tekort door de bocht. In de nieuw toegetreden EU-landen zijn ze ook nog niet zover als in West-Europa. Maar die landen staan niet direct te juichen om met chloor aan de slag te gaan. Dat de Europese Commissie toch overstag gaat, heeft vooral met handelsbelangen te maken. Er wordt continu druk uitgeoefend om behandeld vlees toe te laten tot de Europese markt.
Gaat er met chloor iets veranderen voor Nederlandse pluimveehouders?
Eventuele effecten voor pluimveehouders moeten we afwachten. De industrie ziet er niets in. Naar mijn inschatting zullen ze ook niet meedoen aan de proef. Hooguit een enkele slachterij, maar zeker niet in ketenverband. En of er na de proef een toelating komt is afwachten. Komt die er wel, dan zal het vlees alleen onder zeer strikte voorwaarden worden toegelaten. In de voorstellen die ik heb gezien wil de Europese Commissie een duidelijke vermelding op het etiket. En waarschijnlijk wordt het chloorgebruik ook tot een minimum beperkt.
Tekst: Vee & Gewas
Beeld: Ingrid Zieverink