Besmet vlees slecht voor imago
In Duitsland was besmet kippenvlees schijnbaar nooit een probleem. Totdat ze nu ook zijn gaan testen, veel later dan wij. Met deze slechte resultaten, zo zegt Pascalle de Ruyter van het Productschap Vlees en Eieren (PVE). Volgens het Duitse onderzoek van consumentenorganisatie Bund waren bij populaire supermarkten zoals Lidl 12 van de 20 gekochte kipproducten besmet met resistente bacteri.
Lidl Nederland heeft inmiddels in een verklaring gemeld dat er niets mis is met het kippenvlees in de Nederlandse winkels: Al ons kippenvlees in de verkoop voldoet aan alle wettelijke eisen. Wanneer het goed wordt verhit en hygiisch bereid, is er geen enkel gezondheidsgevaar. De Consumentenbond neemt datzelfde standpunt in.
Bereiding kippenvlees
De woordvoerster van het PVE gaat ervan uit dat de consument weet hoe kippenvlees veilig moet worden bereid. Maar als sector wil je dit soort publiciteit natuurlijk niet. Je weet nooit of sommige consumenten geen kippenvlees meer kopen. Vorig jaar hebben we enkele malen soortgelijke berichten gehad, maar over het hele jaar is er weer meer kippenvlees gegeten. Dit nieuwe jaar is er een dipje in de omzet, maar dat is vrij gebruikelijk. Net als bij het varkensvlees.
Volgens haar is de pluimveesector al enkele jaren hard bezig om het antibioticagebruik terug te dringen. Dit jaar moet een halvering van het gebruik in 2009 worden gehaald. Vergeleken met andere landen liggen we voorop, maar we zijn er zeker nog niet.
Tekst: Agraaf
Beeld: Ingrid Zieverink