Veehouders willen gemengd megabedrijf
Zo is het de bedoeling dat de restwarmte en de energie uit de bio-energiecentrale gebruikt wordt voor het kassengebied dat mogelijk aan de andere kant van de snelweg komt.
De drie bedrijven die zich in het nieuwe project verenigt hebben zijn varkensbedrijf Heideveld en pluimveebedrijf Kuijpers Kip uit Horst en Christiaens Group. Op de nieuwe locatie van Nieuw Gemengd Bedrijf rondom de Witveldweg in Horst willen de deelnemende bedrijven een aantal agrarische activiteiten bundelen. Het gaat om een gesloten varkensbedrijf, en een vleeskuikenbedrijf waaraan een vermeerderingbedrijf en slachterij zijn gekoppeld. De bio-energiecentrale gaat de mest van beide bedrijven verwerken. De meststromen worden via een rioleringsstelsel naar de installatie getransporteerd, waarna de restwarmte en het gas gebruikt kunnen worden voor het kassengebied van 120 hectare dat aan de overkant van de A73 gepland staat.
De Horstenaar Gert-Jan Vullings wil op de nieuwe locatie samen met Martin Houben uit Ysselsteyn een gesloten varkensbedrijf met 2500 zeugen, 10.000 gespeende biggen en 20.000 vleesvarkens opzetten. De drie broers Marcel, Cor en Paul verenigt in Kuijpers Kip willen op het pluimveebedrijf 70.000 ouderdieren huisvesten en 1,2 miljoen vleeskuikens. De ouderdieren kopen we gewoon aan, dat gaan we niet zelf op poten zetten, aldus Kuijpers. Wel zullen we de kwaliteit van de opfok nauwgezet in de gaten houden. Het aankopen van de ouderdieren is overigens de enige invoer van dieren op de locatie. We willen alles namelijk traceerbaar houden.
Om de slachterij te kunnen voorzien, worden de vleeskuikens verdeelt in twintig leeftijdscategorie. Hierdoor kan de slachterij per uur zo'n 4000 kuikens verwerken. Normaliter is een slachterij pas rendabel bij een omzet van 10.000 dieren per uur, maar door de kostenbesparing op het gebied van transport die wij behalen, heffen we dit nadeel op.
De firma Christiaens neemt het technologische proces van de vergistinginstallatie voor zijn rekening.
Mestafzet mogelijkheden
Kuijpers Kip bezit momenteel op vier locaties in Noord-Brabant vleeskuikenbedrijven met een omvang van tussen de 120.000 en 150.000 dieren. De pluimveebedrijven liggen in Heeswijk, Borkel en Schaft, Valkenswaard en Milheeze. Aangezien drie van de vier bedrijven in een extensiveringgebied en n in een verwevinggebied ligt, hebben de gebroeders Kuijpers geen mogelijkheden van bedrijfsontwikkeling op de huidige locaties. Vandaar dat zij besloten mee te doen aan de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen (VIV).
De totale oppervlakte van het nieuwe gemengde bedrijf beslaat 9 hectare waarmee het ongeveer eentiende van het nieuwe landbouwontwikkelingsgebied beslaat. Inmiddels hebben we de startnotitie voor de Milieu Effect Rapportage gemaakt. Met deze samenstelling willen we ook het traject in, zegt Trudy van Megen van Knowhouse die het project mede begeleiden, maar er zit nog wel ruimte in. We houden er rekening mee dat anderen aan willen sluiten.
Dit zou kunnen betekenen dat boeren uit de omgeving hun mest kwijt zouden kunnen aan de vergistinginstallatie. Belangrijkste punt voor Kuijpers is echter de samenwerking met de tuinders aan de overkant van de snelweg en andere ondernemers in de omgeving. We verwachten dat veel bedrijven gebruik willen maken van ons aanbod om warmte, gas of compost te leveren. Het championbedrijf dat nu al aan de overkant zit, kan onze compost bijvoorbeeld goed gebruiken voor de championteelt.
Door de nieuwe aanpak zullen volgens Kuijpers het aantal transportbewegingen voor de vier vleeskuikenbedrijven in vergelijking met nu aanzienlijk verminderen. Verder kunnen de reststromen op de nieuwe locatie zodanig verwerkt worden dat nuttige producten voor andere marktpartijen ontstaan. Volgens Van Megen is dit ook de doelstelling van deze innovaties. De regio Noordoost Brabant is zeer geschikt voor deze aanpak.
Bedreiging of kans?
Alhoewel Kuijpers Kip zich op dit moment volledig richt op het Nieuw Gemengd Bedrijf hadden de drie broers bij aanvang van de plannen een heel ander traject voor ogen. In 1999 waren we volop bezig te bekijken wat de mogelijkheden waren op het gebied van alternatieve houderijmethodes. We hebben ons in die tijd voornamelijk georiteerd op scharrel en biologisch. Aangezien dit voor ons niet de gewenste verandering opleverde, hebben we besloten om ons meer te richten op een oplossing vanuit het idee van duurzame voedselproductie. Met een biologisch of scharrelsysteem kun je namelijk geen metropool voeden.
Volgens Kuijpers gaat het hem hierbij niet om de omvang van het gemengde bedrijf, maar om het zo efficit mogelijk gebruik maken van de beschikbare grondstoffen. Tijdens de recente informatieavond op 8 november werd de startnotitie van het nieuwe project gepresenteerd. Veel bewoners in de omgeving van Horst zaten met vragen over transport-, geluids- en stankoverlast. Bij een aantal mensen hebben we de zorgen weg kunnen nemen, aldus Kuijpers en Van Megen.
Met de gemeente Horst zijn we in overleg over een goede ontsluiting van het gebied. Verder willen we met luchtwassers en andere moderne technieken de overlast tot een minimum te beperken. Ook hebben we via folders de mensen in de regio geformeerd over de gevolgen van onze nieuwe plannen. Verder willen we in de vleeskuikenstal een skybox plaatsen zodat mensen een kijkje in onze stal kunnen nemen. De gemeente Horst is inmiddels bezig met de nieuwe gebiedsvisie voor het landbouwontwikkelingsgebied rondom de Witveldweg. Ondernemers in de omgeving zien zowel de bedreigingen als de kansen van het nieuwe project, aldus Kuijpers.