‘Weinig kippen in legbatterij’
In totaal hebben 57 pluimveehouders zich gemeld voor uitstel, maar 17 daarvan kregen geen toestemming. Van die groep hebben er 11 de productie zelf bendigd en 6 zijn gedwongen te stoppen.
Die mensen hebben echt wel moeite gedaan om over te schakelen, verzekert Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Maar de n doet dat vanwege financie gevolgen in stapjes en de ander heeft gewacht tot koloniehuisvesting is goedgekeurd als alternatief voor de legbatterijkooien. Hij kent pluimveehouders die geen uitstel hebben gekregen.
Waar de secretaris zich aan stoort, is dat de nuance achterwege blijft. Het aantal kippen dat nog in de legbatterij zit, is relatief klein maar de overheid heeft het alleen maar over aantallen bedrijven. Om hoeveel dieren het precies gaat, kan Brok niet zeggen.
Belangrijk voor die nuance is dat het voornamelijk kleine bedrijven betreft of bedrijven die al grotendeels zijn overgeschakeld. Zo ken ik pluimveehouders met meerdere stallen die er nog maar n moeten ombouwen. Dat is te begrijpen, omdat je niet op ieder moment kunt overschakelen.
Een pluimveehouder die wel uitstel kreeg, is Henk van den Brink, directeur van Zonne Ei Farm uit Terschuur. Maar het is de vraag of hij deadline van 1 juli haalt. Nog steeds is het bestemmingsplan niet goedgekeurd. Sinds 2005 is Van den Brink bezig zijn bedrijf uit Emst te verplaatsen naar het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in Beemte Vaassen met nieuwe koloniehuisvesting.
Tekst: Vee & Gewas
Beeld: Agrio