EU: Diermeel mag weer in kippenvoer
De Europese Commissie komt op initiatief van Polen, bijgestaan door onder andere Nederland, komend najaar met een voorstel om diermeel van kippen weer te gebruiken in varkensvoer en diermeel van varkens in kippenvoer. Het verwerken van runderen in welk veevoer ook, blijft verboden.
Met de aanvaarding van het voorstel, op zijn vroegst in november-december of begin 2012 als Polen de EU voorzit, komt een gedeeltelijk einde aan het verbod op diermeel in de EU. Dit verbod werd in 1996 uitgevaardigd in verband met de gekke-koeienziekte (bse). Ook Nederland is van oordeel dat de tijd rijp is om het weer te gaan proberen op voorwaarde dat alle risicos op een terugkeer van bse zijn uitgesloten. Zoals bekend kan het vlees van een met bse besmet rund ook bij de mens de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.
Minder soja nodig
Momenteel gaan veel waardevolle grondstoffen, waaronder slachtafval dat rijk is aan eiwitten, verloren omdat ze worden vernietigd. Volgens de Poolse minister van Landbouw, Marek Sawicki, is het opheffen van het verbod op diermeel een goede zaak, omdat er veel geld mee kan worden bespaard, dat nu opgaat aan de dure invoer van soja. Bovendien is dat ook nog eens schadelijk voor het milieu, meende Sawicki.
Nog niet alle EU-landen zijn vrij van bse. Maar op berichten dat sommige lidstaten nieuwe bse-gevallen in de doofpot zouden stoppen uit vrees voor hun vleesexport, wil de Europese Commissie niet reageren. In Nederland deden zich in 2010 nog drie gevallen van bse voor bij koeien. Dat er alsnog bse-gevallen zullen opduiken, sluiten experts niet uit. Er zijn immer nog altijd koeien die met diermeel besmet voer hebben gekregen, voordat het Europese verbod op diermeel werd afgekondigd.
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Ellen Meinen