NVP blij met einde aan boetes vangletselschade: 'Kijken of we betaalde boetes collectief kunnen terugvorderen'
NVP: 'Geweldige overwinning in dit langslepende proces'

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de methode van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om vangletsel bij kuikens vast te stellen opnieuw beoordeeld. Anders dan tot nu toe, heeft het CBb vandaag beslist dat deze methode onvoldoende bewijs oplevert van vangletsel. Ook de manier van tellen van het letsel en het rapporteren door de toezichthoudend dierenartsen schieten tekort. Het CBb komt tot deze beslissing omdat niet is uitgesloten dat het letsel op een ander moment in de keten van achtereenvolgens vangen, transport en slachten van de kuikens is ontstaan, dan bij het vangen. Het CBb heeft bovendien twee vangletselboetes vernietigd.
„Dit is een geweldige overwinning in dit langslepende proces", stelt Oplaat. „Heel lang heeft men getracht om in diverse procedures de rechters op andere gedachten te brengen, maar steeds kwam naar voren dat de gehanteerde methodiek van de NVWA voldoende gevalideerd was en er ook geen onderzocht bewijs was dat er elders in het traject nog letsel zou ontstaan."
Onderzoek naar vang- en ketenletsel
Daarom is er door Avined, met behulp van Wageningen UR, een onderzoek gestart naar de 'oorzaken en oplossingen' van vang- en ketenletsel. Samen met onderzoeker Marien Gerritzen zijn er gedurende twee jaar diverse koppels gescoord op de aanwezigheid van letsel. „Er zijn belangrijke bevindingen gedaan, waaronder het feit dat er na het vangen wel degelijk een toename is van letsel bij vleeskuikens", wijst Oplaat op.
„Deze belangrijke wetenschappelijke onderbouwing is sinds eind 2024 meegenomen in de beoordeling van rechters in letselschade zaken en heeft dus definitief een einde gemaakt aan de jarenlange onzinnige en onnodige kostbare rechtelijke procedures."
Gemeenschappelijk onderzoek
„Het belang van gemeenschappelijk onderzoek wordt hiermee onderstreept. Met een gedegen wetenschappelijke onderbouwing kan een rechter beter oordelen en als sector zijn we dus instaat om dwalingen in de materie recht te zetten. Ook het belang van een overkoepelende organisatie als Avined, waardoor we dit soort onderzoeken kunnen organiseren en, nog belangrijker: kunnen bekostigen wordt weer helder. Pluimveehouders betalen jaarlijks via de AVV mee aan onderzoek en in dit geval betaalt het zich dubbel terug."
„Als NVP hebben we dit onderzoek mede in gang gezet en begeleid. We gaan bekijken of we een collectief kunnen organiseren om reeds betaalde boetes terug te vorderen", zegt Oplaat.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders