
NATURA Life combineert opfok- en houderijsysteem voor leghennen
Een nieuwe kijk op dierenwelzijn: een unieke volière voor de hele levenscyclus

De aanleiding was de bovenstaande vraag, waar niet alleen Big Dutchman, maar ook familie Claessens-Jenniskens uit Nederland al een tijdje mee rondliep. Het familiebedrijf is geen onbekende in de Nederlandse pluimveesector. Als sinds 1985 houdt de onderneming zich succesvol bezig met de opfok van jonge hennen en het produceren van eieren.
Dierenwelzijn
Van beide kanten was de interesse gewekt. Big Dutchman ging daarom in gesprek met het bedrijf, om inzicht te krijgen in alle praktische en technische vereisten rondom een gecombineerde volière.
Het was al snel duidelijk dat het systeem in de eerste plaats een legvolière moest blijven, om de legperiode na de opfok van 17 weken zo optimaal mogelijk te maken, met onder andere de beste nesten en een perfect voer- en watersysteem. Om die reden werd als basis voor een bestaand legconcept gekozen en werden alleen de noodzakelijke aanpassingen gemaakt voor de opfok en zo weinig mogelijk voor de legperiode.
Proefperiode
Al in de zomer van 2023 werd in het ‘Eggsperience Center’ van Claessens een proefsysteem geïnstalleerd. Dat was het begin van een zeer intensieve samenwerking tussen de familie Claessens en Big Dutchman, waarbij de opfokfase nauwlettend werd gemonitord. Het doel was het creëren van de ideale omstandigheden voor de kippen in de periode van eendagskuiken tot jonge hen.
Er waren nog veel vragen:
- Kunnen de kuikens goed bij het voer en het water?
- Wanneer kunnen de aparte delen van de volière worden geopend voor de opgroeiende jonge hennen, zodat ze zo snel mogelijk de gehele volière kunnen gebruiken om te leren springen en vliegen?
Uiteraard waren er in die fase een aantal technische oplossingen die nog verder verbeterd konden worden. Na diverse herzieningen startte in maart 2024 de volgende ronde, met zo'n 2.000 dieren, waarvoor broederij Pluriton de broedeieren leverde.
Drie dagen later werd een vergelijkingsgroep uit dezelfde batch in een traditionele volière van Claessens geplaatst. Op die manier kon goed worden vergeleken of de jonge hennen zich in het nieuwe systeem net zo goed of misschien wel beter ontwikkelden dan in een traditionele volière.
Resultaten
De vergelijking leverde de volgende inzichten op:
- In de Natura Life was de ontwikkeling gemiddeld beter;
- In de Natura Life waren minder opfokverliezen;
- In de Naturen Life bereikten de dieren eerder hun optimale prestatieniveau en een stabiele leg;
- In de Natura Life waren de legprestaties zelfs iets hoger.
Na de proef was het duidelijk: de gecombineerde NATURA Life presteert minstens net zo goed als twee separate systemen. Maar niet alleen de techniek speelt een grote rol. Andere factoren, zoals dierenwelzijn, hygiëne, duurzaamheid, een professioneel management en regelmatige uitwisselingen met experts, zijn net zo belangrijk.
De belangrijkste voordelen in één oogopslag:
Geen transport nodig
De eendagskuikens blijven hun leven lang in dezelfde volière, wat de volgende voordelen biedt:
- Transport naar de stal is niet meer nodig;
- Geen overplaatsingen naar andere stallen;
- De hennen hoeven niet meer te wennen aan een nieuwe volière;
- De dieren hoeven zich niet aan te passen aan veranderende omstandigheden.

De jonge hennen hebben tijdens de overgang naar de legfase geen last van de verstorende factoren die bij een stalwisseling komen kijken en hoeven niet meer te wennen aan een nieuwe omgeving, waardoor niets hun ontwikkeling in de weg staat en ook het risico op infecties daalt.
Financieel gezien is het wegvallen van het transport een groot voordeel.
Dierenwelzijn
In de Natura Life hoeft aan het begin van de legfase geen nieuwe pikorde meer te worden bepaald. De dieren zijn al gewend aan hun omgeving en ze weten al ruim voor de legfase hun nesten te vinden. Dat ze zich lekker voelen in de NATURA Life is ook te zien aan de goede gewichtsontwikkeling tijdens de uitdagende overgangsfase naar de legperiode. Het voer kan geleidelijk aan de behoeften van de dieren worden aangepast.
Natuurlijk heeft iedere medaille twee kanten, ook de Natura Life. Dit volièresysteem is namelijk niet de ideale oplossing voor álle eierproducenten. Overwogen moet bijvoorbeeld worden dat er in de eerste 17 weken geen ei wordt gelegd in de volière. Voor kleinere bedrijven met vaste klanten kan dat een probleem zijn.
Ook de eisen wat betreft het stalklimaat zijn wezenlijk anders dan in een traditionele volière. Voor eendagskuikens moet de stal bijvoorbeeld relatief warm zijn, waarvoor een goed verwarmingssysteem nodig is. Ook de vereisten wat betreft het management worden ingewikkelder. Bedrijven met dit systeem moeten niet alleen enorm veel kennis hebben op het gebied van eierproductie, maar ook betreffende de opfok.
Vermarkting
Voor wie zich wil onderscheiden in de eiersector, biedt de gecombineerde opfok- en legvolière Natura Life een interessante niche. Het systeem scoort hoog op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Dit concept functioneert als ‘gesloten systeem’, wat net als bijvoorbeeld in de varkenshouderijsector enorm veel voordelen biedt.
Bovendien zijn de zeer gespecialiseerde systemen voor de alternatieve eierproductie zoals wij die in Europa kennen elders niet altijd beschikbaar, terwijl dit nieuwe concept leghennenhouders van over de hele wereld de kans biedt om hun eerste stappen te zetten op het gebied van alternatieve eierproductie.
Auteur:
Dipl.-Ing. agr. Janett Peschel
Big Dutchman