Amerikaanse eierprijzen bijna gehalveerd

In de Verenigde Staten is een dalende trend zichtbaar op de eierenmarkt. Supermarkten hebben opnieuw volle schappen en consumenten betalen minder, meldt het Vlaams infocentrum land en tuinbouw (Vilt). De toegenomen voorraden van eieren in de Verenigde Staten is het gevolg van een afgezwakte vraag, maar ook door een herstel van aanbod.
In maart werden in de Verenigde Staten 2,1 miljoen stuks pluimvee getroffen door vogelgriep. Een serieuze daling in vergelijking met de 23 miljoen in januari en 13 miljoen in februari. Tegelijkertijd haken consumenten al een tijdje af door de hoge prijzen. Nochtans brengt Pasen er ook vaak een stijging in vraag en prijsacties met zich mee. Maar grote supermarktketens lieten dit jaar hun traditionele paasacties voor eieren achterwege uit vrees om een nog broos aanbod te ontregelen.
Eierprijzen in België dalen verder
Ook in België dalen evenals in Nederland en Duitsland de eierenprijzen, meldt het Vlaams infocentrum land en tuinbouw. Sinds begin maart is de Kruisemse notering voor eieren uit verrijkte kooien gedaald van 18,04 euro naar 13,33 euro. Ook andere eieren zijn in prijs gedaald. Veel eierverwerkers hebben in aanloop naar Pasen een extra voorraad aangelegd. Nu de feestdagen voorbij zijn, daalt de vraag.
Volgens de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee is dit echter maar een deel van het verhaal. Sinds dit jaar mogen er namelijk geen nieuwe verrijkte kooien meer worden gebouwd. Na een overgangstermijn moet de laatste verrijkte kooi begin 2036 zijn afgebroken. Volgens de Landsbond wordt pakweg 36 procent van de leghennen in Vlaanderen in verrijkte kooien gehouden. Stoppen met dit houderijsysteem betekent in veel gevallen ook het einde van een bedrijf, aldus de Landsbond. De afname van het aantal bedrijven hierdoor kan in België zorgen voor een daling van de zelfvoorzieningsgraad van 70 procent.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw