Kabinet schuift halvering stikstofuitstoot door naar 2035

In de huidige stikstofwet staat dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn. In 2035 zou dan 74 procent van de stikstofgevoelige natuur onder de KDW gebracht moeten zijn. Die deadline is naar achteren geschoven, zodat boeren en andere ondernemers meer investeringstijd hebben om aan de doelen te kunnen voldoen, zo laat de Haagse ingewijde weten.
Het verschuiven van het wettelijke stikstofdoel staat formeel los van het traject dat de stikstofcommissie doorloopt. Binnen de speciaal opgerichte ministeriële werkgroep wordt gesproken over emissiereductiedoelen per sector. Deze zullen wel heel dichtbij de wettelijke doelstellingen liggen, laat de Haagse bron weten.
De voorgenomen stap staat wel op gespannen voet met de uitspraak in de Greenpeace-zaak. De rechter oordeelde namelijk dat het stikstofdoel in 2030 wél gehaald moet worden. Als dit niet lukt, krijgt het Rijk een boete van tien miljoen euro. Het kabinet gaat in hoger beroep in die zaak, maar moet zich wel verhouden tot de uitspraak.
Versnelling vorige kabinet
De kritiek op het stikstofdoel van 2030 is niet nieuw. Het vorige kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wilde het doel van 2035 (74 procent onder de KDW, red.) naar 2030 halen, maar deze versnelling heeft het niet gehaald omdat het kabinet viel. Voormalig CDA-leider Wopke Hoekstra gaf in de zomer van 2022 al aan dat hij moeite heeft met het naar voren halen van het stikstofdoel. '2030 is niet heilig', waren de woorden van hem destijds.
Ook BBB is al langer kritisch en sprak al regelmatig uit dat 2030 'niet realistisch is'. VVD en NSC hadden voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen ook al niet meer in hun verkiezingsprogramma staan dat 74 procent in 2030 onder de KDW moet komen te liggen. In het hoofdlijnenakkoord hebben de partijen dan ook afgesproken dat er gewerkt wordt aan een juridisch houdbaar alternatief in plaats van het sturen op dw KDW. Daarmee zouden dan de huidige doelen in de wet vervangen kunnen worden.