Aaff: Perspectieven vleeskuikenhouderij goed
'Voerwinst voor vleeskuikenhouders blijft voorlopig hoog'

Jaarlijks stijgt de consumptie van kip zowel binnen als buiten de Europese Unie. Vooralsnog verwachten analisten dat dit doorzet, geeft senior bedrijfsadviseur Mart Bloemendal aan. De omschakeling van de Nederlandse supermarkten naar kip met het keurmerk ‘Beter Leven 1 ster’ zorgde voor een onderscheidend concept binnen de Nederlandse vleeskuikenhouderij en daarmee voor een bijzondere positie.
Het concept Beter Leven voor vleeskuikens kenmerkt zich door een lagere groei en bezetting. Daardoor daalde de totale productie in Nederland fors. De lagere bezetting moet gedeeltelijk gecompenseerd worden door de realisatie van overdekte uitlopen. Maar daar worden nauwelijks vergunningen voor afgegeven.
Britse bezettingsnorm gedaald
In buurlanden komen ook concepten en bijbehorende productievoorwaarden. De Britse bezettingsnorm ging terug naar 30 kilo per vierkante meter. De voorspelling is dat hiermee de zelfvoorzieningsgraad daalt naar minder dan 70 procent. Duitsland sorteert voor op ‘Haltungsform 3’ en de Belgische retail oriënteert zich op het Better Chicken Commitment (BCC)-concept. Daarbij komt nog de vraag hoe de foodservice gaat anticiperen op de European Chicken Commitment (ECC)-richtlijnen die zijn afgesproken.
Er zijn nog veel onduidelijkheden omtrent de voorwaarden en aanvangsdata. In alle concepten is echter één van de voorwaarden een lagere bezetting per vierkante meter dan de huidige wettelijke norm. Dit alles zal in Noordwest-Europa de productie van kip doen krimpen waar de vraag juist stijgt. Daarmee kan de vleeskuikenhouderij rekenen op een goede onderhandelingspositie.
Om de slachthaken vol te houden, importeren Nederlandse slachterijen meer vleeskuikens uit Duitsland en België. Ook binnen de landsgrenzen is de strijd om vleeskuikens gaande. Dit resulteert in een hoog niveau van de prijzen. Echter lost dit het overschot aan slachthaken niet op. De vraag is of slachterijen deze hoge prijzen voldoende kunnen door berekenen naar hun afnemers. Momenteel is de voerwinst voor reguliere vleeskuikens echter hoog en zelfs beter dan voor concept-vleeskuikens. Wat historisch gezien juist andersom is, stelt Bloemendal. Bij een aantal vleeskuikenhouders speelt dan ook de vraag of het niet verstandiger is om weer reguliere vleeskuikens te gaan houden. Voor de korte termijn is dit wellicht financieel aantrekkelijk, maar voor welke markt kies je op de lange termijn? Kies je voor concepten, een stabielere markt of kies je juist voor de grillen van de reguliere markt?
Onzekere ontwikkelingen
Is er dan geen enkele wolk aan de lucht? Zeker, er zijn een aantal onzekere ontwikkelingen die hier invloed op kunnen hebben, volgens Aaff. Bijvoorbeeld Oost-Europa. In hoeverre is men daar in staat om de verspreiding van vogelgriep te beheersen en benut men daar het productiepotentieel? Wat gaat er gebeuren met het exportquotum van Oekraïne op het moment dat zij geholpen moeten worden bij wederopbouw en economische versterking? Biedt Mercosur een bedreiging? Gaan markten verschuiven als de VS haar tarieven verhoogd? En wat als vogelgriep zich verder tot een zoönose ontwikkelt?

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: aaff