'Concurrentiepositie Nederlandse vermeerderingssector is goed maar kent uitdagingen'
'Ken je eigen kostprijs en bepaal daarmee je minimale opbrengstprijs'

Peter van Horne begon als klein jongetje al cijfers te verzamelen, thuis bij de kippen. „Ik ben dus al 60 jaar cijfers aan het verzamelen. Nu ben ik bezig met mijn afscheidstournee", gaf de pluimvee econoom de vermeerderaars en opfokkers mee op het BOF-Bravo seminar. In augustus dit jaar gaat hij met pensioen.
Kostprijs Nederland versus Turkije
Cijfers over de kostprijs van een Nederlands en een Turks broedei passeerden. De grote verschillen zijn de kosten van arbeid, in Turkije 20 procent van de Nederlandse kosten. Ook zijn de huisvestingskosten in Turkije duidelijk lager. „Het was lastig om cijfers te krijgen over de productie maar ik heb niet de indruk dat die lager is. Het mooie van Turkije is dat de Russen zelf de broedeieren ophalen. Een geniale zet”, volgens Van Horne. De Turken hebben een kostprijs die 10 procent lager is, met daarbij wel de opmerking dat het een momentopname is. Koersverschillen en inflatie kunnen invloed hebben. „Als ik reken met huidige voerprijs en aankoopprijs van dieren dan is de kostprijs voor een Nederlands broedei 26 cent, alweer 1,5 cent hoger dan vorig jaar.”
Grote verschillen
„Er zijn altijd grote verschillen in kostprijs tussen bedrijven. Grote verschillen in voerprijs en resultaten. Het is belangrijk om je eigen kostprijs te kennen. Die kan gelden als minimale opbrengstprijs”, gaf Peter van Horne de aanwezige vermeerderaars op het seminar mee.
De concurrentiepositie van Nederland is goed. „Nederlandse vermeerderaars staan bekend om de hoge kwaliteit broedeieren en kuikens, een strikt vaccinatieschema, hoge uitkomst, hoge voorspelbaarheid en goede logistiek.”
Toekomstige concurrentiepositie
Hogere kosten als gevolg van wet- en regelgeving zoals ammoniak emissie, mestafzet, ingrepenbesluit en convenant dierwaardige veehouderij kunnen de concurrentiepositie verslechteren. „In het convenant dierwaardige veehouderij wordt gesproken over een bezetting van 7 hennen per vierkante meter. Dat is 10 procent lager en gaat een gemiddeld bedrijf 15.000 tot 20.000 euro kosten. Dat is een bedreiging. Belangenbehartigers, hou een vinger aan de pols”, besluit Van Horne.
De broedeiprijzen stonden in het verleden meermaals onder druk, ook sinds medio 2016. „We hebben minimaal 20 cent per broedei nodig voor vervangingsinvesteringen en om risico’s af te dekken”, stelde een vermeerderaar in 2020 tegenover Pluimveeweb.
Lees hier het eerder gepubliceerde artikel ‘Kostprijs regulier broedei in Nederland is 24 cent’ gepubliceerd in Bravo 145, herfst 2024 en Kostprijs broedei in Turkije 2 tot 3 cent lager dan in Nederland, gepubliceerd in Bravo 146, winter 2024.
Nieuwe website Bravo
Een belangrijk moment tijdens het seminar in Lent (GD) vorige week woensdag 9 april was de introductie van de nieuwe website van Bravo (Brabantse vermeerderaars en opfokkers). Het vertrouwde kwartaalblad maakt plaats voor een digitaal platform met een besloten deel speciaal voor pluimveehouders. Hierop worden updates, kennis en praktijkervaringen gedeeld.