
Een goede start begint al voor aankomst
Legpluimveespecialist Wilko Vije legt uit hoe dat zit

Wilko: “Het opzetschema bestaat uit veel informatie. De gegevens van het nieuwe koppel staan erin, zoals de geboortedatum, leeftijd bij aankomst, en het type hen. Maar ook bespreken we welke voeders ingezet gaan worden en welke schakelmomenten er zijn. De in te zetten voeders zijn natuurlijk afhankelijk van het ras en het productiedoel. Het lichtschema en voertijden komen aan bod. En het bevat een preventieplan om de hennen in goede conditie te houden. Zo kunnen we grote interventies voorkomen. En uiteraard zijn naast het bespreken van het opzetschema zaken als reiniging en ontsmetting ook van groot belang.”
Tips voor de eerste dagen
Bij de opvang van nieuwe hennen, en eigenlijk tijdens de gehele periode dat het koppel op het bedrijf is, is het voorkomen van stress belangrijk. Stress heeft namelijk een enorme invloed op het gedrag en daarmee de conditie van de hen.
Wilko: “Wanneer een nieuw koppel hennen van het opfok- naar een leghennenbedrijf wordt overgebracht heeft het al de nodige stress ervaren. Ze zijn weg uit hun vertrouwde omgeving, hebben een reis met de vrachtwagen en het uitladen op jouw bedrijf achter de rug. In deze compleet nieuwe omgeving is een ‘warm’ ontvangst belangrijk. Vang de hennen op met een volle voerlijn en minimaal 10 uur licht, zodat zij direct hun weg naar het voer en water kunnen vinden en met een volle buik de nieuwe omgeving kunnen verkennen.”
Een simpele tip hierbij: vraag de opfokker om het lichtplan aan te laten sluiten op jouw lichtplan (lichtintensiteit en -tijden), zodat dit bij de overgang gelijk is.
Hoe snel de hennen het eerste voer op hebben is lastig te voorspellen. Voer daarom de eerste paar dagen de tweede voerbeurt handmatig wanneer de ketting volledig leeg gevreten is. Zodra er een ‘vast’ tijdstip is waarop de goot leeg is kun je deze automatisch aansturen.
“Vooraf bespreken van het opzetschema maakt dat je bewuster naar de koppel kijkt én bewuster opstart.”
Wilko Vije
Laat de hennen rustig wennen
De eerste dagen is vooral erg belangrijk het koppel rustig te laten wennen. Aan hun nieuwe omgeving, het voer, maar ook aan jou als pluimveehouder en wellicht jouw medewerkers.
Wilko: “Loop de eerste dagen regelmatig een rondje door de stal. De avondronde is hierbij extra belangrijk. Voor het goed op stok gaan van de hennen is het dimschema erg belangrijk. Informeer naar het dimschema in de opfokstal. Blijf de eerste dagen tijdens moment waarop de verlichting gedimd wordt in de stal. Zo kan je zien hoe de hennen zich gedragen en hoe ze omhoog gaan. Niet alle hennen zullen direct goed het systeem in gaan. Zet de hennen welke niet omhoog gaan de eerste dagen in het systeem. Zo voorkom je dat de hennen in het strooisel gaan slapen, wat voor uitval en grondeieren kan zorgen.”
Goede opstart, beter resultaat
Meer weten over de opstart, het opzetschema en preventieplan. Onze pluimveespecialisten vertellen je graag meer.
Tekst: ForFarmers, Reudink