Britse dierenbescherming komt met daglichteis voor leghennen

De nieuwe normen hielden initieel in dat zowel scharrelkippenhouders als pluimveehouders met vrije uitloop vóór 2030 ramen moesten aanbrengen, zodat minimaal 3 procent van het staloppervlak natuurlijk daglicht zou krijgen. Deze eisen zouden de sector naar schatting 182 miljoen pond kosten, omgerekend bijna 213 miljoen euro. Dat leidde tot grote bezorgdheid bij pluimveehouders.
Eisen versoepeld
Na protesten vanuit de sector heeft de Britse dierenbescherming de eisen wat versoepeld. De eis voor 3 procent daglicht via ramen geldt nog steeds, maar het hoeft niet meer per se vóór 2030. De eis wordt nu gekoppeld aan het moment waarop wordt gerenoveerd of nieuwbouw wordt gepleegd. En dan geldt als uiterste datum 1 januari 2035.
De nieuwe normen gaan op 11 juli 2025 in. Iedereen die vanaf 1 oktober 2025 gaat renoveren of nieuwbouwen, moet dan ramen aanbrengen. Bestaande stallen die niet gerenoveerd worden, moeten uiterlijk in 2035 de zaak voor elkaar hebben.
Vrijstelling.
Er is wel een derogatieregeling. Pluimveehouders die vóór 2035 niet redelijkerwijs middels renovatie aan de daglichteis kunnen voldoen, kunnen voor vijf jaar een vrijstelling aanvragen. Voorwaarde is dat ze dan garanderen dat ze uiterlijk 2040 wel aan die norm voldoen.
Bij geplande interne renovaties moeten ook de uitbreiding van uitloopopeningen of ramen binnen het huidige structurele kader van de stal worden opgenomen om aan de 3-procentseis te voldoen.
Ophokplicht
Als er sprake is van een ophokplicht in geval van een uitbraak van vogelgriep, moeten alle opgehokte vrije-uitloophennen vanaf 1 oktober 2025 toegang hebben tot natuurlijk daglicht via hun luiken. De Britse dierenbescherming adviseert om daarvoor transparant materiaal over de uitloopopening te plaatsen en de luiken niet dicht te doen. Als hennen vóór 1 oktober zijn opgezet, mogen pluimveehouders wachten tot de volgende ronde om aan deze eis te voldoen.
Blij met de normen
Gary Ford van de Britse organisatie van producenten van scharreleieren is blij met de nieuwe normen. „De uitkomst van deze besprekingen sluit aan bij onze doelen. Bovendien houden we de RSPCA binnenboord bij de scharrelsector. Wij hanteren hoge welzijnsnormen, waarmee we ons onderscheiden van andere productiesystemen en van import-eieren.”
Juist in deze tijd is er sprake van grote onzekerheid en een toenemende dreiging van importeieren, volgens Ford. „De nieuwe normen zijn essentieel om de toekomst veilig te stellen en het vertrouwen in de sector te behouden.”

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Chis Karitz via Pixabay
Bron: Farmers' Weekly