Oplaat waarschuwt: 'Geen Amerikaanse chloorkip op de Europese markt'

„In de VS wordt kip vaak gewassen in chloorwater om salmonella te bestrijden. Deze methode is in de EU verboden. Het is van groot belang dat deze zogenoemde ‘chloorkip’ buiten onze markt blijft,” zo zei Gert-Jan Oplaat tijdens de Algemene Ledenvergadering van Nepluvi maandag 14 april.
Oplaat waarschuwt voor het ‘Mercosur-scenario’, waarin pluimvee als ruilmiddel is ingezet voor andere economische belangen. In dit verdrag tussen de EU en landen in Zuid-Amerika, is onder meer afgesproken dat er ruimte komt voor meer import van kippenvlees uit landen als Brazilië. „Dat is een pijnlijk voorbeeld van hoe sectoren worden opgeofferd in bredere geopolitieke onderhandelingen,” stelt Oplaat. „We mogen deze fout niet herhalen in eventuele deals met de VS.”
Verbod sinds 1997
De Europese Unie heeft sinds 1997 een verbod op de import van kip die is behandeld met antimicrobiële stoffen zoals chloor. Deze maatregel is genomen om de voedselveiligheid te waarborgen en consumenten te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico's. De VS hebben meerdere pogingen gewaagd om toch markttoegang te bewerkstelligen, maar de EU heeft haar standpunt gehandhaafd.
De Europese sector zet in op preventieve biosecurity-maatregelen op het boerenerf om salmonella te voorkomen en adviseert consumenten om kip goed te verhitten voor consumptie. Oplaat onderstreept het belang van het bewaken van Europese kwaliteitsstandaarden en roept beleidsmakers op om een gelijk speelveld te waarborgen bij internationale handel.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Nepluvi
Bron: Nepluvi