Landsbond Pluimvee maakt melding van lasterende GAIA-campagne

GAIA lanceerde eind maart hun campagne ‘Red Henry’ waarbij tijd noch middelen werden uitgespaard om zoveel mogelijk burgers op te roepen om de retail te bestoken met e-mails om op te roepen te stoppen met de verkoop van eieren waarbij de broertjes van de leghennen zijn afgedood. Hierbij beschuldigen ze de sector ervan dat dit wordt gedaan via maceratie.
Fake news!
„Maceratie of verhakselen is een techniek die de sector op eigen initiatief al meer dan 10 jaar geleden heeft verbannen en is zelfs opgenomen in het lastenboek Belplume waaraan de pluimveehouders moeten voldoen. GAIA weet dit maar al te goed. De enige reden om dit alsnog te vermelden is om meer sympathie te winnen”, zegt beleidsmedewerker Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee.
Kuikens afdoden
Hij vervolgt: „Ja, het klopt wel dat mannelijke kuikens van leghennen na het uitkomen op een diervriendelijke manier worden vergast. Deze techniek gebeurt met CO2-gas waarbij het kuiken geleidelijk in ‘slaap’ wordt gebracht. Het alternatief dat GAIA doorgevoerd wil zien is in-ovo sexen. Dit is een techniek om in het ei reeds het geslacht te gaan bepalen. Dit klinkt als de heilige graal om geen kuikens meer af te doden, echter wordt het kuiken alsnog afgedood, in het ei. Deze techniek kan maar worden toegepast in het tweede deel van het broedproces, alsof men abortus zou plegen na 6 maanden zwangerschap. Bovendien zijn die afgedode kuikens in het ei restafval, terwijl vergaste eendagskuikens een waardevol bijproduct zijn. Deze kuikens worden over gans de wereld verdeeld om reptielen, roofvogels en dergelijke te voeden."
Waardevol bijproduct
Hanno Kiezebrink, directeur van de firma Kiezebrink voegt hieraan toe: „Kuikens zijn een heel mooi uniek prooidier: laag in vetten en rijk aan vitaminen en mineralen. Bovendien zijn eendagskuikens, daar ze nog geen voeding hebben opgenomen, een product dat hoog scoort op vlak van bioveiligheid. De lage energie-inhoud en de hoge bioveiligheidswaarde maken van kuikens een gegeerd uniek voedingsproduct voor vele roofdieren in zoos of bij particuliere houder.” De firma Kiezebrink voorziet roofdieren in zoos en bij particulieren van gezonde en verantwoorde (rauwe) diervoeding.
Persverantwoordelijke van de Zoo van Antwerpen, Amanda Wielemans, onderschrijft dit in een reactie aan de Landsbond Pluimvee: „Mannelijke eendagskuikens zijn in het kader van dierenvoeding, een dankbaar bijproduct voor ons. Ze vormen een natuurlijke en voedzame voedselbron voor onder andere roofvogels en reptielen. Een verbod zou dus een negatieve impact hebben op het dieet van deze dieren.”
Meer dieren afdoden
Kiezebrink: „Het cynische aan heel het verhaal is dat GAIA net ervoor zou zorgen dat er meer dieren gedood worden. Bij in-ovo sexen worden de kuikens sowieso ook gedood, maar kunnen deze niet meer gebruikt worden om roofdieren in zoos en bij particulieren te voeden. In eerste instantie zullen we bij een verbod trachten eendagskuikens van buiten Europa te importeren. Wordt dit ook verboden of is dat aanbod ontoereikend, zullen we hiervoor speciaal dieren zoals duif, kwartel, muizen en ratten moeten kweken. GAIA bekomt dus het tegenovergestelde van wat ze willen bereiken.”
Andere alternatieven?
Het grootbrengen van haankuikens van leghennen wordt vaak als ander alternatief naar voor geschoven. Leghybriden zijn echter decennia geselecteerd voor de eiproductie, met andere woorden de vleesproductie is nihil. Voor éénzelfde kiologram vlees te produceren zou er minstens drie keer zoveel voer nodig zijn. Dit betekent eveneens drie keer zoveel landbouwareaal om dat voer te kweken, drie keer zoveel mestproductie, drie keer zoveel wegtransport,… voor hetzelfde veel duurdere vlees. Hier is simpelweg geen markt voor en dit zou een rampzalige stap achterwaarts zijn voor onze ecologische voetafdruk, stelt de Landsbond Pluimvee.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Landsbond Pluimvee
Bron: Landsbond Pluimvee