REV virus bij leghennen vastgesteld

GD ontving in juli vorig jaar leghennen voor pathologisch onderzoek vanwege slechte prestaties. De volwassen leghennen hadden tumoren (lymfomen) in diverse organen. GD toonde het reticuloendotheliosisvirus (REV) aan.
REV behoort tot de familie van de retrovirussen. REV omvat meerdere subtypes die variëren in ziekmakend vermogen, maar wel allemaal tot hetzelfde serotype behoren. REV kan verschillende syndromen bij pluimvee veroorzaken, zoals lymfoïde neoplasie en het runting disease syndrome. Het virus kan zowel verticaal als horizontaal en iatrogeen worden overgebracht en komt wereldwijd voor in wilde vogels waarbij diverse vogelsoorten als natuurlijke gastheer fungeren.
Bij legvermeerderingskoppels aangetoond
GD toonde vanaf december vorig jaar ook bij legvermeerderingskoppels van verschillende koppels het REV-virus aan, nadat ze het virus in juli vorig jaar voor het eerst aantoonden bij bedrijfsmatig gehouden leghennen in Nederland. Er lijkt geen directe link te zijn tussen de verschillende koppels. Wanneer en hoe de koppels besmet zijn geraakt, is vooralsnog onbekend.
Van REV is bekend dat het potentieel kan spreiden naar nakomelingen via het ei. REV kan echter ook optreden bij infecties op latere leeftijd. GD doet, samen met de betrokken partijen, nader onderzoek om na te gaan of de nakomelingen van de besmette legvermeerderingskoppels besmet raakten. Naar aanleiding van de besmettingen bij legvermeerderingskoppels zijn alle betrokken partijen in deze sector na gezamenlijk overleg hun koppels serologisch gaan screenen. Hierbij worden ook de nakomelingen van besmette legvermeerderingskoppels meegenomen. Uit dit nakomelingenonderzoek zijn tot nu toe geen besmette nakomelingen gevonden.
Royal GD toonde begin 2025 ook meerdere besmettingen van REV aan bij volwassen leghennen die werden ingezonden voor sectie-onderzoek. Aannemelijk is dat REV verder verspreidde binnen de Nederlandse pluimveesector. Om dit in kaart te brengen is gestart met een anonieme screening van bloedmonsters die zijn ingestuurd voor regulier bloedonderzoek bij leghennenkoppels en vleesvermeerderingskoppels. Het bloed wordt anoniem getest en positieve uitslagen zullen niet naar een specifieke veehouder te herleiden zijn. Door deze screening zal een beter beeld verkregen worden van de prevalentie van REV besmettingen binnen Nederlands bedrijfsmatig gehouden pluimvee. Lees meer in Veekijkernieuws van GD.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Royal GD