'Stel strengere regelgeving in om concurrentiepositie EU-eieren te beschermen'
Ongerustheid over groeiende import van Oekraïense eieren

Europa heeft van januari tot november 2024 voor 110.864 ton ei-equivalenten geïmporteerd. Oekraïne had hierin een aandeel van maar liefst 61,4 procent (68.037 ton). Dat is een stijging van 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en ruim een vervijfvoudiging ten opzichte van vijf jaar geleden.
Ongerustheid
De groeiende import van Oekraïense eieren leidt tot ongerustheid binnen de Vlaamse pluimveesector. Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landbond Pluimvee, benadrukt dat eieren uit Oekraïne vaak niet voldoen aan de Europese normen. „De productieomstandigheden van Oekraïense eieren liggen ver onder onze standaarden. Ze houden nog steeds dieren in de klassieke kooien waarin wij al sinds 2012 niet meer mogen produceren. Dit creëert een risico voor eerlijke concurrentie op de Europese markt”, legt hij uit tegenover het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
Chombaere pleit voor strengere regelgeving om de concurrentiepositie van Europese producenten te beschermen. „Het toelaten van eieren die niet aan onze normen voldoen, zet de prijzen onder druk en ondermijnt de duurzame inspanningen van onze producenten.”
Kwaliteitsverschillen en voedselveiligheid
Ook leghennenhoudster Mariëlle Schalk van ’t Kakelhof in Hoogstraten, uit haar bezorgdheid over de groeiende stroom Oekraïense eieren op de Europese markt. Volgens haar is het verschil in productienormen duidelijk merkbaar. „Oekraïense eieren voldoen niet aan dezelfde kwaliteits- en dierenwelzijnsnormen als eieren die hier in de EU geproduceerd worden. Ze komen bijvoorbeeld uit legbatterijen, iets wat bij ons verboden is”, zegt ze.
Daarnaast wijst Schalk ook op risico’s op het vlak van voedselveiligheid. „In België is er geen federale controle over de herkomst en de kwaliteit van deze eieren. Men vertrouwt op controle in Oekraïne, maar ik vraag me af of dat wel voldoende is.”
„Onze sector kwijnt weg in België"
Volgens haar ontstaat dreigt een vicieuze cirkel te ontstaan waar de Belgische sector moeilijk uit geraakt. „Zolang wij in Vlaanderen niet verder kunnen, blijft de import uit landen zoals Oekraïne doorgaan. Als de prijzen hier dalen, voelen wij de gevolgen het sterkst”, zegt Schalk. „Op lange termijn kan dit fataal zijn voor onze sector. Wij voldoen wel aan de Europese normen, maar krijgen dan te maken met concurrentie van eieren uit landen die dat niet doen. Onze sector kwijnt weg in België.”

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw