
Aalt den Herder, directeur UPP Sales BV: “Wij zijn geen eierhandelaar, wij werken voor onze leden.”
Aalt den Herder, directeur UPP Sales BV, over eerlijke prijsvorming en coöperatieve kracht

Inmiddels worden via UPP eieren van meer dan 10 miljoen hennen verhandeld - goed voor zo’n eenderde van de Nederlandse eierproductie. Pluimveehouders zijn lid van UPP omdat ze zeker willen zijn van de best passende aanbieding voor hun eieren. Ook aan de kant van de eierhandel groeit de waardering: één aanspreekpunt, overzicht in aanbod en minder administratieve rompslomp.
Toch ziet niet iedereen in de sector de kracht van deze formule. In gesprek met Aalt over het grootste misverstand, de impact van de groei, de nieuwe structuur en de ambitie voor de komende jaren.
Geen eierhandelaar
Een hardnekkig misverstand: dat UPP net zo werkt als een gewone handelaar. Het tegenovergestelde is echter waar. Aalt licht toe: “Wij kopen niks. We worden geen eigenaar van de eieren en we maken geen marge. We bemiddelen in dienst van de pluimveehouder.” Letterlijk - want wie zich aansluit bij UPP is meer dan klant: hij is mede-eigenaar. Als lid van de coöperatie ben je aandeelhouder van UPP Sales BV. “De medewerkers van UPP kun je dus zien als jouw
personeel en dat voor een bedrag waarvoor je zelf nog geen personeelslid een maand in dienst kunt nemen.”
UPP is van de leden, en werkt vóór de leden. Geen marktpartij met commerciële doelen, maar een coöperatieve verkooporganisatie met een missie: eerlijkere prijsvorming en balans in de keten. “Het verschil tussen een eierhandelaar en UPP lijkt klein,” zegt Aalt, “maar is aanzienlijk. Een handelaar koopt eieren om winst te maken. UPP brengt pluimveehouders en afnemers samen, zoekt de best passende afzet en ondersteunt bij het maken van heldere contracten - altijd vanuit het collectief.”
Toch zijn er nog pluimveehouders - zelfs leden - die UPP zien als een eierhandelaar of vraagbaak, waar ze informatie halen om vervolgens alsnog zelf met handelaren in gesprek gaan. Het gebeurt ook dat pluimveehouders in gesprek met de eierhandelaar suggereren dat ze UPP lid zijn, in de hoop om op die manier de prijs op te drijven. “Ik zie gewoon dat men zichzelf enorm tekortdoet,” zegt Aalt. “Wie ja zegt tegen de laagste prijs, bepaalt de marktprijs en verlaagt die voor iedereen.” Ben je niet goed op de hoogte van het prijsniveau, dan kun je onbewust akkoord gaan met een te lage prijs en zo zelf bijdragen aan prijsbederf. Aalt vult aan: “Door UPP te misbruiken ondermijn je als pluimveehouder de eigen organisatie en zet je medewerkers van UPP Sales in hun hemd.”
Van groei naar nieuwe structuur
Nu UPP steeds meer leden aan zich weet te binden, groeit ook de verantwoordelijkheid om de organisatie daar professioneel op in te richten. De snelle groei van UPP, zowel in ledenaantal als marktaandeel, vroeg dan ook om een nieuwe organisatiestructuur. Sinds 1 januari bestaat UPP uit een coöperatie met een eigen BV: UPP Sales bv, met Aalt als directeur. Hierdoor is er een helder onderscheid tussen sturing en uitvoering, waarbij de leden van de coöperatie de enige aandeelhouder zijn van de bv. “Al onze winst wordt transparant gecommuniceerd in de ledenvergadering,” zegt Aalt. “Wat onder aan de streep overblijft - uit contributies en bemiddelingsvergoedingen - verdelen we. Dus als we geld overhouden, komt dat terug in de portemonnee van de boer.” Die coöperatieve gedachte blijft het uitgangspunt bij alles wat UPP doet.
Zeggenschap van leden
De structuur staat en de organisatie draait. “We hebben de boel goed op orde,” zegt Aalt. “Maar we zijn er nog niet. Er moeten nog stappen worden gezet in de organisatie. Dat is mijn taak: zorgen dat het professioneel draait, tegen de laagst mogelijke kosten en met de beste performance.”
Tegelijk hoopt hij dat leden een actievere rol willen innemen. De coöperatie is het hoogste orgaan binnen UPP: daar worden beslissingen genomen over koers, strategie en winstbestemming. Juist daarom is het belangrijk dat leden zich niet alleen inhoudelijk betrokken voelen, maar ook bestuurlijk verantwoordelijkheid nemen. Er zijn nog vacatures in het bestuur, onder andere voor een secretaris en penningmeester.
Grensverleggende ambitie
Met inmiddels eenderde van de Nederlandse eierproductie in handen, is de groei van UPP nog lang niet ten einde en de ambities stoppen niet bij de landsgrens. “We hebben niet voor niets gekozen voor de naam UPP,” zegt Aalt. “Die kun je moeiteloos vertalen naar het Engels: Union of Poultry Producers.” Hij vervolgt: “Ik geloof dat dit model schaalbaar is. En naarmate we internationaler worden, met ooit een Duitse zusterorganisatie, een Belgische, een Franse en een Engelse, zie ik het voor me dat wij vijftig procent van de totale eierproductie in Europa verenigen, zodat daar een nette prijs tot stand komt, met oog voor de andere schakels in de keten. Ook de eierhandel, ook de retail, ook de industrie.”
Wat hem drijft, is niet alleen het model. Het is het principe.
“Ik ben zelden zo intrinsiek gemotiveerd geweest voor werk wat ik doe. Het is bijna een ideële organisatie: het herstellen van balans in de keten. Niet om macht te hebben, maar zodat iedereen in de keten kan bestaan én verdienen.”
Aalt den Herder
Tekst: Marloes ten Oever
Beeld: Unie van Pluimvee Producenten