Bioveiligheidsplan wordt verplicht: NVWA kan hierop gaan handhaven

Een goede bioveiligheid is belangrijk om de kans op de introductie en verspreiding van dierziekten en zoönosen, waaronder vogelgriep, te verkleinen, wijst Avined op. Daarom verplicht het ministerie van LVVN commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen. Als onderdeel van het bedrijfsgezondheidsplan wordt het bioveiligheidsplan jaarlijks geëvalueerd. Als vanaf 1 januari 2026 geen bioveiligheidsplan aanwezig is, kan de NVWA hierop handhaven, waarschuwt Avined. Het verplichte bioveiligheidsplan zal in de toekomst ook in andere veehouderijsectoren worden ingevoerd.
Het bioveiligheidsplan is een analyse van de bioveiligheid op een pluimveehouderij, inclusief maatregelen om deze bioveiligheid te verbeteren. Met het ministerie van LVVN is afgesproken dat pluimveehouders voor de analyse van de bioveiligheid in het bioveiligheidsplan gebruik kunnen maken van de hygiënescan van Avined. De scan is via ‘Mijn Avined’ in te vullen en op te slaan. De resultaten zijn dan met de dierenarts te bespreken. Samen bepalen pluimveehouder en dierenarts welke verbetermaatregelen ze vastleggen in het bedrijfsgezondheidsplan. Hiermee voldoet een pluimveehouder aan de wettelijke verplichting.
Herziening hygiënescan
Avined werkt aan een herziening van de hygiënescan en zal pluimveehouders informeren zodra de nieuwste versie van de hygiënescan beschikbaar is. De regeling bioveiligheidsplan pluimveehouderij (met toelichting) is gepubliceerd in de Staatscourant.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Avined