
Even voorstellen: broederijadviseur Eline Holtslag
‘In 21 dagen van broedei tot kuiken; een fascinerend proces’

Als broederijadviseur bij MSD Animal Health begeleidt Eline broederijen in de Benelux om samen de kuikenkwaliteit te verbeteren en broedprocessen te optimaliseren. „Broederijen werken vaak al jaren via een bepaalde routine en komen weinig bij collega broederijen. Als nieuw setje ogen zie ik andere zaken dan de broederijmanager of -medewerkers. Wat is normaal? Vaak kun je door kleine aanpassingen betere resultaten bereiken.”
Elines taak is helpen het broedproces te optimaliseren, vaccinaties te begeleiden en personeel te trainen.
Moderne broederijtechniek
Eline studeerde Dierwetenschappen aan Wageningen University & Research. „Mijn masterscriptie schreef ik over pluimveevoeding en daarna rolde ik snel de broederijwereld in.” Ze werkte zes jaar als broederijspecialist bij Royal Pas Reform Broederij technologie in de R&D en service en vloog de hele wereld over om de innovatieve technieken in praktijk te begeleiden. „Reizen blijft mijn passie maar nu heb ik het vliegtuig ingeruild voor de auto en doe vergelijkbaar werk: broederijen bezoeken en samen de vragen en problemen oplossen. Het doel: broederijen efficiënter laten draaien en zorgen voor optimale kuikenkwaliteit.”
Elke broederij is anders
De ervaring van Eline is dat de broederijen in Nederland, België en Luxemburg de zaken over het algemeen goed voor elkaar hebben. „De broedmeesters weten veel en de standaard is hoog. Dat is in het buitenland vaak anders; wisselende managers en een groot verloop. Hier is het meer finetunen, het proces bijschaven vergeleken met zaken compleet anders aanpakken wat in het buitenland meer voorkomt. Maar elke broederij is anders en vraagt een specifieke aanpak”, legt de 33-jarige adviseur uit.
'Mijn advies moet praktisch en direct toepasbaar zijn'
Ze is praktisch ingesteld en legt graag de vertaalslag en de verbinding tussen de wetenschap en praktijk. „Als wetenschapper bestudeer je een paar honderd kuikens. In een commerciële broederij komen wel 500.000 tot wel 5 miljoen kuikens per week uit het ei en kun je niet elk ei of kuiken checken. Het optimaliseren van het broedproces heeft dan veel impact op de efficiëntie en de resultaten.”
In-ovo vaccinatie
Het aantal in-ovo vaccinaties, het vaccineren in het ei in de broederij, heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Veel vleeskuikenbroederijen in de Benelux kunnen in-ovo vaccineren maar het is nog niet standaard. De kosten zijn vaak nog leidend. „In-ovo vaccineren is precisiewerk; de hygiënestandaard moet hoog zijn, de machine moet goed afgesteld zijn en we willen dat het embryo goed aangeprikt wordt; in het amnion of lichaam van het embryo. Optimale bescherming van alle kuikens is het doel”, aldus de specialist.
In ovo-vaccineren geeft uniformere bescherming. „We weten zeker dat elk eitje geraakt is. In-ovo bespaart kosten voor arbeid in de broederij en het levert minder stress voor het kuiken op. Je bent drie weken bezig om het best mogelijke kuiken te maken die je de best mogelijke start wilt geven. Dus waarom niet in-ovo enten?” vraagt Eline zich af.
Leren van elkaar
Kennis delen is ook een van de hoofdtaken van Eline. „Ik train broederijmedewerkers en geef les tijdens cursussen of op scholen zoals bijvoorbeeld Aeres in Barneveld over eikwaliteit, embryologie en broedtechnologie. Leren van elkaar is echt een leidraad in mijn werk; ik leer veel van de bezoeken aan broederijen en zij van mij. Als ik een broederij binnenkom zeg ik vaak: ‘Behandel mij als een levering broedeieren en laat mij alle stappen in de broederij zien. Elke ministapje heeft invloed. Ik hou van die praktische uitdagingen.”
Je kunt Eline bereiken via onderstaande contactgegevens.
BNL-NON-250300008
Beeld: MSD Animal Health