Nieuw wetenschappelijk rapport: vogelgriep bij mensen blijft zeldzaam

Dat blijkt uit een wetenschappelijk rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en het Referentielaboratorium van de Europese Unie voor aviaire influenza. De meeste menselijke A(H5)-gevallen (93 procent) hadden voorafgaand aan de detectie van het virus of het begin van de ziekte contact gehad met pluimvee of melkvee.
Niet van mens-op-mens
Er is tijdens de verslagperiode geen bewijs gevonden voor mens-op-mensoverdracht. ‘Het risico op besmetting met de aviaire A(H5)-influenzavirussen van clade 2.3.4.4b, die momenteel in Europa circuleren, blijft laag voor het algemene publiek in de Europese Unie/Europese Economische Ruimte (EU/EER)’, aldus de onderzoekers. ‘Voor personen die beroepsmatig of op een andere manier worden blootgesteld aan besmette dieren of besmette omgevingen, blijft het risico laag tot matig.’
239 gehouden vogels
Tussen 7 december 2024 en 7 maart 2025 werden in 31 landen in Europa 743 gevallen van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) A(H5)-virus gemeld bij zowel gehouden (239) als wilde (504) vogels. Het HPAI A(H5N1)-virus werd het meest aangetroffen en was voornamelijk aanwezig in Centraal-, West- en Zuidoost-Europa. De meeste HPAI A(H5)-virusdetecties bij wilde vogels betroffen watervogels, met name knobbelzwanen, brandganzen en grauwe ganzen.
Beperkte secundaire verspreiding
Beperkte secundaire verspreiding werd waargenomen bij uitbraken in pluimveebedrijven, waarbij het houden van pluimvee in de open lucht een belangrijke risicofactor bleef voor overdracht tussen wilde en gehouden vogels. Uitbraken van HPAI A(H5N5) kwamen uitsluitend voor bij wilde vogels en werden steeds vaker gemeld bij watervogels.
Huiskatten
Voor het eerst sinds het voorjaar van 2024 werden in Europa verschillende gevallen van HPAI-virusinfectie gemeld bij huiskatten katten en wilde carnivoren. In de Verenigde Staten (VS) steeg het aantal getroffen melkveebedrijven naar bijna 1.000 verspreid over 17 staten, en werd bij dit dier een ander genotype van het HPAI A(H5N1)-virus (D1.1) vastgesteld.
Geen mens-op-mens overdracht
Gezien de wijdverspreide circulatie van aviaire-influenzavirussen bij dieren blijven infecties bij mensen zeldzaam. Er is tijdens de verslagperiode geen bewijs gevonden voor mens-op-mensoverdracht. ‘Het risico op besmetting met de aviaire A(H5)-influenzavirussen van clade 2.3.4.4b, die momenteel in Europa circuleren, blijft laag voor het algemene publiek in de Europese Unie/Europese Economische Ruimte (EU/EER)’, aldus de onderzoekers. ‘Voor personen die beroepsmatig of op een andere manier worden blootgesteld aan besmette dieren of besmette omgevingen, blijft het risico laag tot matig.’

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Tom Schotman