
Voorkom leververvetting bij leghennen en verhoog de productiviteit
Leververvetting bij pluimvee wordt niet altijd herkend!
Optimaliseer de gezondheid en productiviteit van je leghennen door leververvetting te voorkomen. Ontdek in dit artikel de belangrijkste risicofactoren, herken de symptomen op tijd en pas effectieve voedings- en managementstrategieën toe.

Vooral wanneer hennen richting topproductie moeten groeien is er een verhoogd risico. Dit komt omdat de oestrogeen spiegel stijgt wat ervoor zorgt dat de hen meer vet vast gaat houden. Wanneer dit gepaard gaat met bijvoorbeeld endotoxine afkomstig van de afbraak van E. Coli wordt dit effect versterkt. Verder kunnen hoge temperaturen, medicijnen, gifstoffen, voer en voeropname een belangrijke factor zijn om de kans op leververvetting te vergroten.
Herkenning van leververvetting
De eerste tekenen van leververvetting zijn subtiel en kunnen makkelijk over het hoofd gezien worden. Veel voorkomende symptomen zijn:
- Bleke kam
- Dof verenkleed
- Verminderde productie
- Verhoogde hoeveelheid buikvet
- Moeite om piekproductie te halen
- Lichte, ‘’niet scherpe’’ en brosse levers
Bij ernstige leververvetting kunnen hennen plotseling overlijden door een leverbloeding, wat vaak gepaard gaat met hoge temperaturen of tijdens stressvolle periodes.
Voeding en preventieve maatregelen
Onderzoek toont aan dat een uitgebalanceerd dieet met gerichte voedingssupplementen essentieel is om leververvetting te voorkomen. Enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn:
- Voedingsbalans: Zorg voor de juiste balans in eiwit en energie met voldoende aminozuren en essentiële vetten in het dieet die de leverfunctie ondersteunen en de vetstofwisseling optimaliseren.
- Giftige stoffen vermijden: Mycotoxine uit het voer kunnen de lever ernstig beschadigen, voergrondstoffen moeten gecontroleerd worden op verontreinigen. Wanneer er toch te hoge gehalte in het voer zitten kan een mycotoxine binder zoals de TOXO-XL uitkomst bieden.
- Ondersteunende voedingstoffen: Het is verstandig om hennen tijdens de kritische periodes te ondersteunen met supplementen die bewezen leververvetting kunnen verhelpen. Kritische periode die elke ronde terugkomen zijn wanneer de hennen groeien naar de piek productie wanneer oestrogeen niveaus het hoogste zijn, rond 27-28 weken leeftijd, en wanneer de productie begint te dalen. Dit kan door het gebruik van FLS-mix en FLS-liquid.
Gezonde levers, sterke hennen, betere resultaten
Leververvetting is een ernstig probleem dat zowel de eiproductie als de gezondheid van leghennen negatief kan beïnvloeden. Door een goed uitgebalanceerd dieet, het vermijden van schadelijke stoffen en het toepassen van gerichte management- en voedingsmaatregelen kan de kans op leververvetting aanzienlijk worden verminderd. Dit draagt bij aan een gezonde hen, minder sterfte en een efficiëntere productie.
FLS-mix en FLS-Liquid maken deel uit van onze strategie om de levensduur van leghennen te verlengen. In deze strategie bieden we verschillende oplossingen om de levenscyclus te verlengen en de winstgevendheid voor de boer te vergroten. Deze strategie noemen we Layer Longevity Program.
Tekst: Trouw Nutrition
Beeld: Trouw Nutrition